18-05-2015, 11:10 PM
(18-05-2015, 10:36 AM)ватхра Пише: Не знам на који списак мислиш.Да, готово сигурно да се то тамо може наћи. Штавише, почео бих од Мартинове грађе која је прилично обимна. Осим тога, био је уредник књиге "Родољуб или издајник", тако да се у његовој архиви сигурно налазе и документа комитета за праведно суђење, спискови, изјаве и слично. Чини ми се и да је неке учеснике интервјуисао накнадно, и тај аудио материјал је тамо.
Шико је споменуо да је 300 авијатичара послало своје изјаве КЗПС-у. То би можда могло да постоји у Хуверовом институту:
http://www.oac.cdlib.org/findaid/ark:/13...mihailovic
(18-05-2015, 10:36 AM)ватхра Пише: Што се тиче изјава, нисам чуо да су официри на терену обављали испитивање авијатичара, одакле ти је та информација?
У изјавама се углавном спомиње место где су авијатичари пали (ако је авијатичар знао или га је уопште занимало), нема назива јединице која их је преузела. Сумњам да су једни другима то и говорили.
Не би требало да те то чуди, барем када су мисије код четника у питању - због специфичности политичке ситуације шефови мисија су имали "посебне задатке".
Нашао сам један Мусулинов извештај из периода његовог првог боравка у Србији. Има и нешто материјала у оном осс микрофилму, чак и један извештај од Хантингтона (шефа независне мисије код Тита) који би могао да указује на то. Додуше, само сам прелетео, па не могу да тврдим док не проучим детаљније, али велике су шансе да је тога било. Било би занимљиво видети те неформалне изјаве.
(18-05-2015, 10:36 AM)ватхра Пише: Драгачево, ако те занима да бунариш по том материјалу, можемо да се договоримо око поручивања ролни да поделимо трошак и материјал. Још битније за тебе да ћеш мање времена провести истраживању где се шта налази.Поздрављам предлог, треба ископати што више материјала који нам је до сада био непознат или недоступан.