07-06-2015, 10:44 PM
(07-06-2015, 10:30 PM)aco Пише: Ево увода, чисто да се зна. А саслуживање не подржавам, само сам сигуран да је и Флорентински сабор отпочет неком заједничком молитвом. А Гргуру нека СаборСПЦ суди, ја нећу.остаде на другој страни па сам поновио,
Марко ефески папи 200 година после раскола:
БЛАЖЕЊЕЈШЕМ ПАПИ СТАРОГ РИМА МАРКО, ЕПИСКОП ЗБОРА ВЕРНИКА У ЕФЕСУ
1. Данас је почетак радости читавог света! Данас духовни зраци васељенског сунца излазе за читав свет. Данас удови Тела Господњег, који су раније били раздељени и раздвојени током многих векова, хитају ка узајамном ј единству! И неће страдати Глава - Христос Бог - да буде над раздељеним Телом, и Љубав не жели одузети од нас окове љубави! Због тога Он те је подстакао, тебе који си први међу Његовим свештенослужитељима, да нас позовеш овамо, и покренуо је најпобожнијег нашег императора да те послуша, а такође је учинио да наш пастир и патријарх заборави старост и дугогодишњу слабост, а нас, пастире који се налазимо под њим, са свих страна је сакупио и учинио да се одважимо на дугачак пут и на море и на остале невоље. О, зар није очигледно да је ово учињено силом и судом Божијим и да ће резултат (τό πέρας) такође бити добар и богоугодан, као што се већ унапред примећује? Дакле, Свјатјејши Оче, прими децу своју која ти долазе издалека са Истока: загрли њих, која су била раздвојена током много времена, исцели оне који су пали у забуну.
Иначе питам се шта би рекли када би код неког нашег епископа данас гостовао неки индијски мислилац, као код владике Николаја у Охриду,(мислим да се звао Тагора).
Ипак... владика Николај је Свети, а и светли пример како Православан човек треба да се понаша према иновернима,
а не као неки самозвани просветљени ревнитељи, који од гордости нису способни да о себи говоре у једнини. Шта `ш!