15-06-2015, 02:07 PM
(14-06-2015, 01:32 AM)Милослав Самарџић Пише:(13-06-2015, 10:53 PM)Vlad Alekš Пише: ЛукаЛоко, како тако добро познајете италијанску историју? Јесте ли Ви Италијан?Јесте, Италијан.
Добро је што ниси, као Милутин Бгд. некада, почео да му причаш да нема појма о дешавањима у Италији.
Дакле, питање је требало да гласи: где сте тако добро научили српски језик?

(15-06-2015, 01:07 AM)Мргуд Пише:(13-06-2015, 02:23 PM)Николај Пише: То је дискутабилно, јер су сами Французи пописивали, скупљали и предавали своје Јевреје Немцима, док су на територији Србије то све углавном сами Немци одрадили. Плус било је много француских добровољаца на Источном фронту.
То указује да Србије није никако могла да у том време има владу, јер да би неко имао владу мора да има државу, што Србија свакако није имала, па се поставља питање на основу чега је Недић образовао владу тј. ту се побија сваки аргумент о легалности те владе на који се неки често позивају.
Будући да спомињете Недића, а тема је Дражина рехабилитација, ево једног интересантног пабирка Небојше Пајкића: http://bktvnews.com/pajkicologija-provok...kog-naroda
(12-06-2015, 04:49 PM)Милослав Самарџић Пише: Не верујем, колико је мени познато, у Нирнбергу су судили по старим законима.
Мислим да је овде дошло до неспоразума. Ја сам спомињао радње немачке власти од 1933. до 1945. које су биле законите. На пример, прво шта ми пада на памет: ако нејеврејин ступи у сексуалну везу са Јеврејком, по тада важећем немачком закону имало се приступити кастрацији нејеврејина. Дакле, извршна власт је радила по законима који су донети од стране законодавне власти. И све је било легално и легитимно. На суђењу нациналсоцијалистима се судило по правилима који су те немачке законе сматрали антицивилизацисјским и злочиначким. Дакле, читава немачка држава је проглашена злочиначком, и њој се заправо судило у Нирнбергу - тако сам ја схватио Весну Ракић Воденилић.
(12-06-2015, 09:55 PM)Романија Пише: Не, тај судски поступак је обновљен, и трајао је 2-13 јуна '53. Једина је разлика што је пресуда другачија него 1917. Занимљиво је да они ту бацају у осуду све оно што су они Дражи радили.
"Република" 30.6.1953: "Овај процес у БГ разобличио је и разголитио до сржи једну велику лаж, једну тешку неправду и суд је учинио крај тој одурној лажи, спрао љагу са суда, уздигао погажени закон и пружио задовољење јавном моралу. Он је заклопио једну болесну и мрачну страницу у српској историји. Хвала суду! Зарад његове часне пресуде било је вредно живети! Апис је крупна историјска фигура и национални револуционар!"
Интересантан је тај часопис "Република" - гласило републиканске странке. Комунисти су дозволили да часопис једне већ угашене странке излази све до 1956. године.
А што се тиче Аписа, то суђење 1917. јесте било скандалозно. Слободан Јовановић је краљу Александру 1919. рекао да је то била нека врста судског уморства Аписа.
Извесни Темељко Вељановић је наводно био сведок када је извесни Малобабић наводно пуцао на Регента. А на основу сведочанства једне једине личности осудити некога на смрт било је противно нашим законима. Дакле, на смрт није могао бити осуђен ни Малобабић који је наводно пуцао, а камоли Апис, за кога није доказано да је имао било какве везе са атентатом на Регента. Између осталих пропуста у процесу, треба нагласити да је дотични Темељко био криминалац кога је полиција држала у шаци и уцењивала. Апис није стрељан због покушаја атентата на Регента, што није успешно ни доказано на суду. Он је стрељан из такозваних државних разлога. Србија је хтела неку врсту сепаратног мира са Аустроугарском, и ликвидација Аписа је заправо јемство АУ монархији да је Србија пријатељски настројена према њој. Један од највећих критичара овог процеса био је Милорад Драшковић, потоња жртва црвених атентатора.
Велика је срамота за Србију што је дозволила да комунисти рехабилитују Аписа.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!