16-06-2015, 07:15 AM
(15-06-2015, 09:25 PM)Николај Пише:(15-06-2015, 02:07 PM)Vlad Alekš Пише: Мислим да је овде дошло до неспоразума. Ја сам спомињао радње немачке власти од 1933. до 1945. које су биле законите. На пример, прво шта ми пада на памет: ако нејеврејин ступи у сексуалну везу са Јеврејком, по тада важећем немачком закону имало се приступити кастрацији нејеврејина. Дакле, извршна власт је радила по законима који су донети од стране законодавне власти. И све је било легално и легитимно. На суђењу нациналсоцијалистима се судило по правилима који су те немачке законе сматрали антицивилизацисјским и злочиначким. Дакле, читава немачка држава је проглашена злочиначком, и њој се заправо судило у Нирнбергу - тако сам ја схватио Весну Ракић Воденилић.
Сећам се примера са факултета. За време рата један немачки војник је дошао кући на одсуство са Источног фронта. Почео је да критикује Хитлера и рат који се водио. Жена оде у полицију и пријави га, јер је то било кажњиво дело. Осуде га на затворску казну и некако преживи рат. После рата, нормално, поднесе тужбу за развод.
Жена се бранила тиме да је само испунила своју законску обавезу. То јесте била тада законска обавеза али сам закон је био проблематичан, јер је био огроман корак уназад у односу на цивилизацијске установе тог доба. И наравно суд их разведе.
После 1945. године, сви ти нирнбершки и други закони били су укинути и Немачка са тоталитарне позиције враћена на нормалан колосек. Код нас је био обрнут процес. Све предратне демократске и цивилизацијске тековине биле су поништене, а земља бачена под најгору тиранију. Онда је и Југославија имала такве "законе", не расне као Немачка, али у сваком случају диктаторске.
Da, sve je jasno kao dan za onoga ko hoće da razume. Dve osnovne greške u premisama pravi drugarica Vodinelić. Prva je u tome što, kao što već napisah ranije, ona polazi od pretpostavke da Draža jeste bio kvisling, pa njegov proces poredi sa procesima svim ostalim kvislinzima, umesto da njegov slučaj poredi sa slučajvima antiokupatorskih vođa Poljske, na primer. I druga greška je ova koju si sada naveo. Užas me prožima kad se setim da je ona profesor na fakultetu.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!