Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ПАРТИЗАНСКА БИТКА НА УДБИНИ - УБИЛИ ПРЕКО 400 НАЦИСТА???

(26-06-2015, 05:23 PM)Романија Пише:  Пф, то је ништа, какве ми хероје на Романији имамо:
Код Мокрог на Прутинама, партизани под командом народног хероја Михајла Чвора за само пар сати убили преко 200 усташа. А Чворо је погинуо у септ. 1942 као и сваки херој, од четничке засједе (у Прачи, родном селу војводе Јевђевића).
-Такође о још једном народном хероју, Милану Симовићу с Пала:
"У селу Сјетлини, где се налазило 1.500 непријатељских војника, успео је да, са својим борцима, на јуриш заузме железничку станицу и поруши железничка постројења. У селу Стамболчићу је пиштољем убио непријатељског митраљесца и заробио његов митраљез, а на Палама је успео да зароби неколико непријатељских официра. У борби која се водила два дана и две ноћи на Добрим Водама и Буковцу, Милан је успео да сам убије дванаест немачких војника. Користећи експлозив из неексплодираних авионских бомби, које му је слао Штаб Романијског партизанског одреда, Милан је са својим борцима, порушио - мост код села Ракита, дугачак 140 метара, а затим мостове код села Сјетлине, Гајева, Подкорана и др. Пуних шест месеци је његова чета водила борбе против усташко-домобранских снага које су покушавале да обезбеде саобраћај на прузи Сарајево-Вишеград."
Smile

П.С.
Милославе, јел Броз био на Романији у зиму 41/42 или 42/43? Ако је ово прво, до када је Броз био на Романији? За овог првог хероја, Чвора, се каже да је водио велику битку са Нијемцима 12. и 13. јануара 1942. неђе по Романији, "али Нијемци нису успјели да пробију фронт", па претпостављам да је бранио Тита.
Колико ми је познато, Тито није био на Романији. Дража је био крајем 1944. године.
Одговори

Поруке У Овој Теми

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним