12-11-2013, 06:31 PM
(12-11-2013, 11:42 AM)Bacvanin Пише: ...
Vec sam napisao na starom forumu da je Ceska, koja je bila najrazvijeniji region u Austro-Ugarskoj, takodje bila na 5-om mestu u Evropi po razvoju industrije izmedju dva svetska rata. Medjutim, 1989. posle 50 godina komunizma, Ceska je spala na nizi nivo razvoja od nekih kapitalistickih drzava koje pre 100 godina nisu imale skoro nikakvu industriju kao sto su Grcka, Portugal i Irska.
Zatim, sta reci za Madjarsku koja je za pre Drugog Svetskog rata bila dosta napredna sto se tice industrijskog razvoja, a za vreme komunizma je SFRJ bila za njih Amerika. Inace, u vreme gvozdene zavese je najveca stopa samoubistava u Evropi bila u Madjarskoj i Istocnoj Nemackoj.
И ја сам негде већ писао, да су чеси муњевито сустигли "заостатак" за демократијама. Не може се земља прошарана добрим путевима и пругама, са масом фабрика и школованих људи, СПУСТИТИ на неки низак ниво!
Сем ако то неко није НАМЕРНО УРАДИО.
А видно је да су демократије по овладавању привредама бивших соц. држава, себе на тај начин пумпале...
Пореде чешку са Грчком, португалом, ирском ... дебили...
Мађарска је као и чешка, била и остала индустријски ВЕОМА јака. Какви СФРЈ американци за њих?
Надувани простаци и гологузани...
Што су дринкали кока колу и дрндали вуну.
Стопа самоубистава у мађарској је (колико знам) била увек прва на свету. Пре 1914, после 1914, пре 1941/5, после...
АЛИ!
"Србија" је после доласка ДОС-а на власт, преотела ту "титулу" мађарској, по први пут у СВЕТУ (бар сам тако чуо)!
Што се тиче Пруса, немам појма, али пошто сам их доста познавао, чисто сумњам да је тако...
...
Укратко, данашњи ниво индустрије у Пруској, чешкој, словачкој, мађарској, а после ДЕБЕЛЕ ПЉАЧКЕ од стране демократија (по паду социјализма), само је један од доказа, да није социјализам био тако импотентан, као што смо то (многи) мислили некада.
Бачванин ме тера да кажем нешто потпуније о свему овоме.
Рецимо чешка.
Држава која је током постојања Источног (Варшавског) блока, производила целе низове оваквих производа:
- млазни школски авион, за цео Варшавски пакт и шире (пола света...)
- тенкове, за доста држава у свету
- лиценцно авионе за своју (бројну) армију
- ремонтовала масу оружја по свету
- извозила доста типова осталог наоружања
...
- производила доста аутомобила и мотоцикала, али који су производи старог начина рада: челик
- небројене друге производе цењене у свету: стакло, кристал, пиво, оптика, браве за врата (малтене монопол у свету), итд...
Одједном се нашла у следећој ситуацији.
- Нема војске и војног тржишта за своје производе.
- Нема раније сигурног тржишта за бројне друге артикле...
...
Значи НЕВЕРОВАТНИ проблеми:
- гашење производње.
- преорјентација производње.
Требало је наћи посла за машинску индустрију, а да се од тенкова, праве бабле-гум и од надзвучних авиона, јојо-тојс!
И онда некакав кретен, пореди земљу која је прозводила надзвучне авионе, радарске станице (прва лига) и тенкове, са државама које немају производњу најлон жице за пецање?
Страота.