14-11-2013, 03:34 PM
(14-11-2013, 03:25 PM)Вања Пише: Мислим да је главни проблем што је серија дочекана са предрасудама. Дакле, многи се ни не труде да сагледају из критичког угла серију, већ су себи унапред поставили баријеру да је серија таква и таква и само траже оно што одговара њиховој тези. А психологија лепо каже да су предрасуде и стереотипи оно што кочи рационално размишљање. Као што је субнор пре пуштања серије већ протествовао да је то ''фалсификовање'' историје, исто тако и ви одмах након прве епизоде тражите иглу у пласту сена па је серија ''прокомунистичка'' са све величањем српских традиција, приказивања војске као просрпске, приказивања краља као јунака, итд. Исто као кад је изашла књига Нож од Вука Драшковића па кад су рекли комунисти ''Нисмо је прочитали али је треба забранити''. Слична ситуација са серијом. А четници уопште неће бити приказани као гибаничари, кољачи итд. Нити ће партизани бити приказани као крвожедни србомрсци.
Али, добро, имате нешто зајединчко са субнором, ни вама ни њима се не свиђа серија.
Ma svi su zbnali sve o seriji i pre nego što je počela
(14-11-2013, 03:33 PM)Громовник Пише:(14-11-2013, 03:25 PM)Вања Пише: Дакле, многи се ни не труде да сагледају из критичког угла серију
Значи по теби дискусије о историјској веродостојности серије, о избору и начину приказа сцена нису критичко сагледавање ствари?
Шта је замерка о историјској веродостојности серије него критичко гледање на ствари?
Шта је замерка о приказивању само негативних појава у нашој војсци и држави пре ДСР него критички угао?
Не схватам те, да ли то значи да серија мора "под обавезно" да нам се свиди, или шта је у питању?
Наравно да је серија дочекана са предрасудама међу нама заинтересованима за истину о ДСР на овим просторима када се је још у кадровима из промо материјала видело да се за реконструкцију историје није превише марило.
Svo ovo što si naveo je samo tvoje lično mišljenje. posebno što si ga bazirao na jednoj epizodi serije.
Ja ti kažem, sačekaj ovu novu da vidiš predstavljanje vojske.
(14-11-2013, 02:49 PM)Лепи Бора Пише: Имали су малтене класичну падобранско десантну вежбу и наравно одређен број мртвих, али су разбили револуционарне крвосерце. У тој мери да је тито, са упрљаним гаћама од измета, тражио да побегне на запад да би наставио "борбу".
Ti možeš da maštaš šta hoćeš, imaš spisak izvornih podataka.
Recimo da sam Felps, komandant "P. Eugen" divizije koaj je spasila ostatke padobranskog desanta u svojoj knjizi i sam rekao da ga je dočekala šačica živih padobranaca. Sve ukupno preko 500 padobranaca je ubijeno.
Što se tiče partizana koji su na zemlji dočekali udar nemačkih kopnenih snaga, Felps, opisuje partizane na sledeći način:
Цитат:Am 20. 6. sind besonders harte Kämpfe im Gebiet O Prozor zu bestehen, vor allem gegen die l.prol.Div., über die Gen. Phleps in seinem Tagebuch notiert: „Sehr gut geführt und gut ausgebildet, kämpft wie eine reguläre Truppe. Ernster Gegner!