16-09-2015, 03:12 PM
(15-09-2015, 06:57 PM)Милослав Самарџић Пише: Свакако треба да се обнови горњи дом, односно сенат. Иначе комунисти су то имали, али било је бесмислено - веће република и покрајина чини ми се.
Слободан Јовановић у "Порукама" пише да је по нацрту новог устава од 1952, што се тиче Народне скупштине, Југославија јако слична фашистичкој Италији.
Наиме, први дом је био политички, бирао се посредним начином, преко чланова општинских управа и преко чланова радничких савета. Избори су се вршили по једној јединој кандидатској листи, коју је састављао један одбор, одређен од истих бирача који су именовали и посланике. Дакле, народ није бирао посланике непосредним начином, а слобода кандидовања није постојала.
Други дом , који би одговарао једном привредном парламенту, бирао се по професијама. У њему су индустријска предузећа била повлашћена у односу на пољопривредна предузећа. Ни овај други дом није се бирао од народа непосредно.
Федеративне јединице, вели Јовановић, у нацрту тог новог устава нису биле заступљене. На место таквог једног тела добио се корпоративни парламент.
(15-09-2015, 06:57 PM)Милослав Самарџић Пише: Парламент се бира директно на изборима и то је помало циркус, а сенат је ту ради корекције. Да ли знаш како се бирају сенатори у Америци или Британији?
Колико се ја сећам, постоји сто сенатора и бирају се тако што свака држава даје по два сенатора, који су пак изабрани на изборима. Дакле, амерички сенат је тело у коме су све федеративне јединице заступљене потпуно једнако. Тиме се ублажава утицај најмногољуднијих држава, попут Калифорније, на политичке одлуке читаве државе.
У Британији је горњи дом заправо дом лордова. Потомци феудалаца из средњег века који и дан данас држе своје феуде чине тај горњи дом. Ако сам добро схватио, они се не бирају, већ попут монарха, самим својим рођењем добијају функцију члана горњег дома.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!