29-12-2015, 01:02 AM
(28-12-2015, 11:43 PM)luka.luke 1 Пише: Изврдаваш, невјешто пребацијеш на минорне примјере из "западних крајева".
Ево још конкретније, моје питање: "Колика је вјероватноћа да су авијатичаре који су предати Нијемцима уствари заробили и предали Љотићевци и Недићевци, а да су авијатичари , касније изјавили да су их Нијемцима испоручили Четници?" односи се на територију Србије
Лука,
не знам у чему је проблем, на претходној страни сам ти већ написао:
"У Србији нисам нашао потврду да је неки авијатичар који је наводно предат од четника Немцима заправо и заробљен."
Ово "наводно" се односи на партизанске извештаје.
(28-12-2015, 08:58 PM)Chicot Пише: Мислим да је и Илај Поповић сведочио да су партизани пред њега извели неког клинца који је носио капу, јакну (не сећам се тачно) једног авијатичара. И њега су комунисти оптужили да је убио тог авијатичара, да би се испоставило да му је то поклоњено - вероватно у замену за локалну ношњу.Сад сам опет отворио књигу, изјава Џозефа Веселиновића, тачно између страна 340 и 341 - заробљени четник јасно наводи да су по доласку авијатичара заменили комплетно одело.
Било је још случајева да су авијатичари остављали јакне, униформе и чизме сељацима и четницима по уласку у авион током евакуације.
Према томе, то није ништа необично.
Илај Поповић не наводи ништа слично.
(28-12-2015, 08:58 PM)Chicot Пише: Уопште, када читаш извештаје и информације официра који су били код партизана или користили њихове податке, то је све конфузно, нејасно са гомилама глупости. А већина није ни имала намеру да пише тенденциозно. Једноставно, нису имали податке.Хау јес ноу.
Информације које су долазиле од официра код четника су по правилу биле много јасније, децидније и врло логичне. И по правилу су потврђиване из других осс извора.
(27-12-2015, 02:31 AM)Бенито Пише: Видим да је нешто чудно. Ђујић предавао Американце у руке Немцима, а после га Американци трпели пола века код своје куће. Али, да сачекамо Ватрине податке. Можда се не ради о истом случају.
Бенито,
ова твоја тврдња од које се развила дискусија просто не стоји.
Па и Артуковић је отишао у Америку још пре Ђујића, још су 1951. одбили његово изручење. По томе је и он ваљда био невин, све док га напокон нису изручили 80-тих?
Квислиншке јединице које су се предале западним савезницима су практично добиле исти третман, без обзира на ниво колаборације или злочине које су починили. Не можеш да наводиш то што је живео у Америци као доказ да није ништа скривио. Американци су имали довољно доказа о њему.