25-02-2016, 01:08 AM
(24-02-2016, 11:29 AM)ватхра Пише: Један део јесте евакуисан совјетским авионима, али је опет ишао са аеродрома где је била мисија.Који су то аеродром изградили совјети?
(24-02-2016, 11:29 AM)ватхра Пише: Е сад код партизана у том периоду има и више од 48 авијатичара који су евакуисани а да није направљен МАЦР, тако да опет постоји могућност да неуписани јесу из те групе.Са копна, почетком године?
Делује ми натегнуто... Али, видећемо кад изађу чланци о партизанима
(24-02-2016, 11:29 AM)ватхра Пише: Погледај посаду коју си раније спомињао са лоше записаним именима, која је пала 5. априла, Мусулин је обавестио о њој, а евакуисани су у првој евакуацији 10. августа. Ја претпостављам да је она уписана под ОСС или БЛО комбинацију.
До краја маја је код четника пало 80-ак авијатичара. До половине јуна још толико. Већина њих (око 130) је евакуисана 10. августа. У првој групи је било доста људи чији подаци су достављени савезничким мисијама.
Ако сам добро разумео, сматраш да је база евидентирала статус авијатичара одмах након првих вести о њима? Односно, да их је евидентирала као спашене, и пре него што су фактички евакуисани.
То је сумануто. Прво, били су на окупираној територији, могли су бити заробљени или убијени свакога тренутка. Друго, тако се не води евиденција.
Сваки књиговођа ће ти објаснити да је то практично немогуће водити и похватати. На страну што је такав поступак крајње нерационалан.
Треће, АЦРУ није ни могла да има евиденцију за тих 130 авијатичара до средине јуна јер тада није ни постојала. Претпоставка да је евидентирала унапред авијатичаре на основу дојава других агенција је на дугом штапу.
Четврто,чак и да је тих 130 авијатичара приписано ОСС и БЛО-ОСС, односно један део, како су добили 225 од АЦРУ? Међу њима је око 90 авијатичара евакуисаних 10 августа. Не мож' добити никако.
(24-02-2016, 11:29 AM)ватхра Пише: Ако су по твојој теорији уписани под АЦРУ они евакуисани 10. августа, не знам како тумачиш да су остали повезани са мисијама које тад нису ни биле присутне.Одокативно, комбинацијом ОСС и АЦРУ и других извора. Табела спашених до октобра је рађена ретроактивно, а не сукцесивно - то је више него очигледно. Зато и мислим да та одвајања нису прецизна. Другим речима, пошли су од крајњих бројева па су ишли уназад.
Такође може да има везе са ривалством између агенција и утркивањем ко ће више и боље да се додвори Титу, односно са ривалством енглеза и амера по том питању пре свега. Јер су сви резоновали да што му се више удварају већу контрауслугу ће моћи да добију.
Тако да мислим да је та подела ОСС-БЛО-АЦРУ дефинитивно установљена доста касно, а сигурно не пре августа - септембра.
Не изгледа на добро то што се твоји налази слажу са Крајгеровим. Његови очигледно нису потпуни нити прецизни.
(24-02-2016, 11:29 AM)ватхра Пише: ?Мислим да у овом прегледу није уписао све податке које је имао (требало би да их је имао). На пример зато што је месец ипо раније дао (само) за Халјард око 320 евакуисаних авијатичара ( трећег септембра- стигло петог Арнолду).
Цениш да Крајгер није уписао податке које је имао, а да је уписао податке које није имао, случајно у истој количини?
Његови налази за Арнолда су ишли преко ОСС канала.
Зашто је Икеру, кога је директно извештавао, мумуљио и компликовао, да се не разазна шта је шта, слично овим осс-бло-ацру комбинацијама?
Мислим да то има везе са 3 септембром и још више са мојом тезом да је Халјард требало да одради своје 10 августа.