05-03-2016, 09:11 PM
(05-03-2016, 02:15 AM)ватхра Пише:Фелдман пише како је видео да ''гори село'', због спашавање његове групе.(04-03-2016, 09:01 PM)Chicot Пише: Фелман је описао догађај пред комитетом... Рекао је да су Немци спалили село у знак одмазде. Сугерисао је и да је било мртвих.Тачније речено, рекао је да су му рекли да је спаљено село и убијени људи, што се опет разликује од његове изјаве да је видео мртве.
Иначе, ни аутор не помиње стрељања, већ "покољ" жена и деце, што се скоро увек и дешавало када Немци униште село у репресалијама.
Ја не знам за случај да су Немци спалили цело село и побили људе лета 44-те, можда Самарџић зна.
Оно што знам је да је више авијатичара прошло кроз Страгаре, и да им је речено о чему се ради. Претпоставио бих да је Фелман нешто погрешно разумео, или је био лош превод. Али да видимо Самарџића да ли зна нешто.
Није рекао цело село. Прилично сам сигуран да у лето 1944. Немци нису спалили ни једно цело село.
П.С.
Зашто пишете да је један пилот евакуисан из Боке?
Капетан Иветић је известио 5. септембра 1944. да су чамцем, са капетаном Радимиловићем, отишла два Американца. Остало их је још 13. То је дакле интерни извештај команданта 1. бококоторске бригаде, мислим да не треба сумњати у цифре.