25-11-2013, 01:28 AM
(25-11-2013, 12:04 AM)Милослав Самарџић Пише: О трећој епизоди:
Војници певају, шенлуче, пуцају кроз прозор, натежу флашу са ракијом, замало да се побију. Тако рећи, Булајићеви четници су већ ту…
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
И у трећој епизоди ТВ серија “Равна Гора“ – нема Равне Горе.
Прва сцена почиње прерачуном у датумима: делови 41. пешадијског пука окупљени су 11. априла негде у Барањи, а у ствари Дража их је још 9. априла пребацио преко Саве, у Босну. Наредник се жали да војска још није испалила метак на Немце, што се заиста није видело још од прве епизоде. Овај наставак зове се “Суноврат“ и прикладан је Бајићевом опису Југословенске војске. Међутим, она је у Априлском рату 1941. године убила 1.500 немачких војника. Већ тај податак говори да су ствари изгледале другачије него што се овде сугерише. Иначе, уместо Немаца, војници из досаде гађају свраке, а један наредник их због тога шамара.
Наставак:
http://www.pogledi.rs/treca-epizoda-ravn...ste-brade/
Читајући Павловићев текст осетио сам гађење. Гаде ми се људи који и данас, три деценије од Брозове смрт и две од распада Југославије, покушавају да задрже комунистичко тумачење ратних збивања у Краљевини Југославији током Другог светског рата.
Но, када сам прочитао коментаре остао сам запањен мржњом која је присутна код коментатора... Држим да су то комуњаре или њихова копилад, јер само они лажу више од Турчина.
Било како било, серија неће ни приближно одсликати Равну Гору нити Дражу и Покрет. Ко зна, можда је и поента у томе - наставку лажи.
О Бајићу је сувишно полемисати.