12-05-2016, 11:52 PM
(12-05-2016, 07:26 PM)Милослав Самарџић Пише: Имали смо фабрику Аутомобила у Крагујевцу и фабрику камиона у Раковици.
Само што су ово прво комунисти избрисали да би као почетак производње аутомобила узели 1953, када је монтиран први ''фића''. Пре рата су иначе монтирани џипови, чини ми се баш са фирмом ''Џип'' је био уговор.
Ма знам за то,али то је није био цивилни програм већ за пре свега за војне потребе . . . амерички камиони и чехословачке "Праге" . . .
Путничка возила смо увозили из Немачке(највећи проценат немачких аутомобила од укупног броја у свету - после саме Немачке),пољопривредне машине,белу технику и осталу техничку робу такође . . .
1939. група београдских индустријалаца са у то време поприличним почетним капиталом(2 милијарде тадашњих динара) је планирала да изгради комплетну ауто-индустрију(од путничких аутомобила до пољопривредних машина) недалеко од Бањалуке,али се све изјаловило због почетка рата у Европи . . .
(12-05-2016, 07:26 PM)Милослав Самарџић Пише: Не знам за тракторе, али у Крагујевцу - у Војнотехничком заводу - прављени су одлични плугови.Видео сам документ да су награђени на неком међународном сајму, крајем 19. века. То је била војна фабрика,али имала је и цивилни програм. Први производ из цивилног програма били су - ексери.
Највећи произвођач пољо машина пре рата је био "БИК" из Осјека,али само прикључне . . . ништа што покреће мотор . . .
Што се онда Недић хвалио да је за време рата направљен "Први српски плуг" у тадашњем Вистаду(предратни Крушик) ?

(12-05-2016, 11:15 PM)Chicot Пише: Наведен је извор:Статистика индустрије Краљевине Југославије, 1941, стр. 73.
Немогуће да је од 1910. до 1941. број радника се повећао само за 9000 . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)