18-05-2016, 11:21 PM
(18-05-2016, 08:29 PM)dko Пише: Vlad,
ne znam da li ti je ovo iz feljtona koji je upravo isao u Politici, ali pisac knjige ('Sa Crnjanskim u Londonu') predratni novinar a posle emigrantski publicista, Dragan R. Acimovic kaze da je Crnjanski bio dopisnik 'El Economista' iz Londona, a da je osnivac lista bio Stojadinovic. Ovaj casopis je i danas vodeci ekonomski casopis u Latinskoj Americi (ako sam dobro rastumacio, izlazi dvaput nedeljno). Iz feljtona sam dokucio i da je Acimovic preko Pariza (gde je prvi Crnjanskom stampao ne-novinarske radove u emigraciji) presao u Juznu Afrku, tako da je verovatno on sluzio kao veza sa saradnju sa Reality-jem...za koji sumnjam da je bio 'rasisticki' (ovakav agresivni pridev mi lici na Tosica) vec da se radilo o casopisu u sluzbi establismenta, koji je bio aparthejdovski. Sto se Vinavera tice, i Crnjanski i Acimovic ostavljaju lep opis, da je Vinaver bio aljkav i brbljiv i da je stalno morao nesto da kontrira, ali da ga je Crnjanski smatrao iskrenim srpskim patriotom, iako ga je zvao 'Svinjarev'.
Не читам данашње новине, а нарочито не читам ништа млађе од 18 година.
Да, Винавер је био овакав и онакав, свакакав, али био је велики таленат што се тиче књижевности. Да ли је био патриота? Вероватно јесте, на неки свој изврнути начин.Хвала на информацијама.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!