21-05-2016, 12:50 PM
(21-05-2016, 12:16 PM)Vlad Alekš Пише:(20-05-2016, 08:19 PM)Бенито Пише: Нема потребе за љутњом. Стварно мислим да сам Пупинов пример употребио као илустрацију, а не да он постане тема уместо теме. Немојте да се повлачите. Шта Ви мислите о одговорности родитеља и баба и деда у очувању националне културе?
Кључно питање је гласило: "Дакле, шта је ближе нашој омладини, руска или америчка култура?"
Мој експлицитни одговор гласи: америчка култура.
Ах, да, умало да заборавим. Наравно да родитељи, бабе и деде имају највећи утицај на формирање личности детета, то јест човека. Па самим тим и на чување и очување националне културе. Државе су настајале и нестајале, умирале и васкрсавале, дочим је породица вечна.
Породица је вечна док су јој деца верна!
Слажем се да у васпитању дјеце главну улогу има породица.
Али, уз дужно поштивање, на утицај проруске и проамеричке културе утицај баба и ђедова је миноран у одосу на утицај медија и средине.
Ево, нпр. може се рећи да су бабе на моју генерацију имале битно већи утицај него на остале генерације. Није ту, што се баба тиче било пропагирања ничије културе, осим српске и можда мало и турске. Међутим, медији, пропаганда, музика, филмови су учинили своје, да смо готово сви били под утицајем америчке културе, више него своје, а не руске. Уз напомену да су и Руси изложени снажном утицају Америчке културе.
Чини ми се да цијела словенска култура полако нестаје и своди на фолклорно поимање и обиљежавање.