14-07-2016, 09:30 PM
(14-07-2016, 09:13 PM)Милослав Самарџић Пише: Купио сам слике од Аце Симића са правом да их објављујем и ширим неограничено. Куповао сам и од неких друге слике, а од многих сам добијао бесплатно, увек да их објављујем и ширим неограничено. У оба случаја, то преносим даље бесплатно. Дао сам 1.000 слика Војном музеју у БГ, скоро 100 Пољском музеју Другог светског рата, итд.За то треба да имате потписан уговор.
Репродукција фотографија је само копија, са њом се не преносе ауторска права.
(14-07-2016, 09:13 PM)Милослав Самарџић Пише: Иначе, ко је сликао у државној служби, нема ауторска права, нпр. Аца Симић. Исто важи за сваку војску. Тј. скоро сваку.Нетачно. Колико знам тога нема у нашем закону.
Данас фотографи који су запослени у нашим медијима, иако су послати по радном задатку, углавном добијају после пет година назад ауторска права на своје слике. Било је тужби у таквим случајевима код нас.
(14-07-2016, 09:13 PM)Милослав Самарџић Пише: Британски империјални музеј тражи 250 фунти за једну слику, и то за скен једне слике. Они су изузетак. Амери дају бесплатно све - сем трошкова копирања, што може бити скупо. Код нас је исти случај. Код Немаца исто, итд.Ради се о сликама над којима немају ауторска права, али како сам написао могу да траже колико хоће за услугу копирања. Ако ви имате или добијете од њих ту копију, можете да нудите услугу копирања за мање паре, сасвим легално.