26-07-2016, 06:07 AM
(25-07-2016, 11:41 PM)мунгос Пише: Обе "југославије" су миноризовале Србе у Босни и Херцеговини и предност давале Хрватима и муслиманима.
Ово си вјероватно у праву. За краљевину не знам, али за СФРЈ сам сигуран. Званично је као БиХ била и Српска и Хрватска и Муслиманска, али је све чињено да она буде муслимански ентитет.
Вјерујем да у Србији до 1992.године пола становништва (Срба) није знало да у БиХ уопште живе Срби
(25-07-2016, 10:34 PM)Капетан Пише: Secam se kad sam bio u Sofiji. Bugarska. Bio sam u Crkvi Svete Nedelje, tu se nalaze mosti naseg kralja Milutina. Nedelja ujutro, cela Sofija se klanja srpskom kralju, on je za njih svetac, njihov, deo grada, drzave, nesto uzviseno. Redovi kao za mleko da se poklone kralju. Gledam nekako sa strane, doslo mi glasno da kazem ja sam Srbin, on je moj kralj, nije vas, nadjite sebi kralja, sveca, nemate nikoga, on nije Bugarin itd. Narod se klanja, guzva, redovi, cela Sofija ljubi kralja.
Kad sam izasao onako razmisljam, malo se emocije stisale, Bugari su Kralja Milutina dobro cuvali vekovima, brinu se o njemu, imaju veliko postovanje, postao je deo identiteta grada, zastitni znak, deo bica njihovog. Ako su ga ovako cuvali vekovima, znaci i da je Kralju dobro, to je znak, treba da ostane u Sofiji. Vole ga, postuju, zele ga, on je njihov u duhovnosti, Vise ga zele od nas. Sacuvali ga Bugari od Turaka, komunista, poplava, pozara, kuge.
Onda sam razmisio da sutra Kralja vratimo u Srbiju a postoje indicije i pokrenuta su pitanja, mozete mislite sta bi se desilo u Srbiji? Nesto slicno kao i u vezi prenosa posmrtnih ostataka Karadjodjevica . Politicari bi se koristili, narod podelio, jednostavno nismo spremni za tako nesto, ne zasluzujemo Kralja koga su mozda mnogi zaboravili. Kralj bi sleteo na Surcin, svi bi se slikali, posle par dana kralj bi spavao sam bez naroda u crkvi. U Sofiji je KRALJ. U ovakvu Srbiju da se vraca koja ne moze da sacuva manastire svete na Kosmetu, ni govora.
Mirno spava srpski kralj u centru Sofije, a bogami, bi mi tesko, duvan para grlo nije seo, a opet lepo od Bugara kako brinu o njemu, lepo mu je u Sofiji, a ako ga Srbi zasluze mozda se veliki kralj vrati. Ako je Kralj srecan onda i mi Srbi treba da budemo srecni!
I tako iz nedelje u nedelju redovi... Kralj Milutin je i danas Kralj a za nas Srbe "jedan od kraljeva"i proslost!
Капетане, како краља Милутина повеза са овом темом