04-10-2016, 11:40 AM
(04-10-2016, 12:27 AM)Милослав Самарџић Пише:(03-10-2016, 11:23 PM)ватхра Пише:Само у случају ако се не би градила пруга Београд - Валона (ако сте читали чланак)(03-10-2016, 11:12 PM)Милослав Самарџић Пише: 1. Логично је наставити предратне трендове, тј. Стојадиновићеву економску политику.Да ли у ово логично спада и наставак изградње пруге Београд-Бар?
Наравно да сам га прочитао, поставио сам питање овде на којим сте психоактивним средствима били кад сте га писали, само је обрисано.
Пруга Београд-Бар је планирана и почета је реализација још за време Краљевине. Пруга Београд-Солун као витална веза у Балканским и Првом светском рату је била прекинута, као што се десило рано и у Другом светском рату - оба пута са катастрофалним последицама.
Изградња пруге Београд-Бар је од стратешког значаја за државу, јер је омогућило излаз на море и повезало крајеве земље.
Не знам због чега мислите да би било јевтиније да се гради пруга за Валону. У ствари не знам ни одакле вам идеја да се пруга не гради кроз српске крајеве, кад пруга омогућује развој локалне привреде.
Или корак даље, по вашој рачуници би било осуђено и погубљено свега око ”1000 људи, укљ. и комунисте”. Значи да би у земљи остало да живи неких 100 хиљада усташа, што је просто речено дивна идеја. Такође не би било ни реперкусија према немачкој и италијанској мањини, које су биле отворено против државе и починиле бројне злочине (поготово немачка). Али зато би било протеривања Албанаца (који су починили далеко мање злочина од горенаведених), и анексија делова Албаније, која је током рата била и сама окупирана - и све то претпостављам под идејом да је то урађено, не би било проблема деценијама касније. Тотална глупост.
И посебно идеја да се етнички очисте српски крајеви из бановине Хрватске. Чекај, цео план је да се усташе оставе у животу и етнички почисте српски крајеви - рекосте да је то четнички план?