09-12-2013, 02:25 PM
Читао сам Станковићеве мемоаре где он каже да је Дража тражио да се доведу два виђенија муслимана. Након разговора су пуштени. (Радован Калабић, Равногорска историја).
А ово је у својим мемоарима навео Ратко Мартиновић:
Дакле, клања нема нигде, сем ако не постоји неки трећи извор. И ако му је то уметничка слобода, без везе је. Плус целу епизоду назвати ''Кама''.
А ово је у својим мемоарима навео Ратко Мартиновић:
Цитат:''Čelna patrola je otvorila vatru na njega a on je, vrdajući, i dalje bežao. Draža je imao jahaćeg konja, ali ga nije jahao. On naredi Pažinu.da.uhvati seljaka. Pažin, koji .je bio artiljerijski oficir, uzjaha konja i potera ga u galopu da sustigne begunca. Seljak je baš prilazio jednoj ogradi kada ga Pažin sustiže.
Čuli smo na ovoj daljini slab pucanj iz pištolja poručnika Pažina, koji i ne zaustavi konja. Onda obiđe oko seljaka, koji je pao, i u galopu se vrati. Svi ostali smo stajali i posmatrali šta se događa, kao da gledamo film.
Pažin pritera konja do Draže pa skočivši stade mirno i raportira:
"Gospodine pukovniče, jedan Turčin manje." Draža ne reče ništa, već samo kruto naredi:
"Pokret."
Prošli smo dosta blizu seljaka koji je ispružen ležao na livadi. Po odjeći se moglo videti da je Musliman. Umesto crvenog fesa koji je ležao pored njega, sa čela mu je tekao mlaz crvene krvi.
Niko nije proveravao da li je mrtav, niti je ko izdao naređenje da se pokopa. Ugrabivši u jednom trenutku priliku, pitao sam Pažina zašto je ubio seljaka.
"Šta se ti mešaš? Da nije kriv, ne bi bežao. Šta bi bilo s nama da nas prijavi Nemcima?"
"Kojim Nenicima, po bogu brate? Odakle ovde Nemci?"
"Jesam li vam rekao da se to vas ne tiče. Zna se ko ovde naređuje."
Baš kao da je on, poručnik Pažin, komandant ove grupe.
Ućutao sam, ali nisam prestao razmišljati. Gotovo da sam zaboravio na katedralu u Đakovu. Tamo su ustaše pucale na vojsku, na nas, i mi na njih. To je ipak nešto drugo, a ovo, šta ovo znači? Kod Đakova, uostalom, nisam video mrtve, a ovde u planini, kako se kaže, daleko i od boga i od sveta, pade jedan Musliman, jedan "Turčin", kako reče poručnik Ilija Pažin.''
Дакле, клања нема нигде, сем ако не постоји неки трећи извор. И ако му је то уметничка слобода, без везе је. Плус целу епизоду назвати ''Кама''.
„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.
Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)