08-02-2017, 04:37 PM
(08-02-2017, 07:35 AM)ПРОСВЕТАР Пише: Прво, удаљеност Калињинграда од Русије односно Србије, није НЕУПОРЕДИВА но сасвим УПОРЕДИВА, узимајући у обзир чињенице да а) живимо у веку кад се више не иде пешке и б) важност изласка Русије на топло море апсолутно оправдава савлађивање речене разлике у удаљености!
Србија такође ЈЕСТЕ директно повезана са Русијом на сличан начин као и Калињинград, онамо преко Балтика а овамо преко Црног мора и Дунава који је интернационални пловни пут!
Па и јесте сасвим упоредива, ми имамо скоро 2000км до Москве, док Руси од Калињинграда имају негде око 1200км. Дакле скоро па дупло.
Сем тога, Калињинграду је ближа Белорусија, са којом се малтене граничи, док ми у свом окружењу имамо искључиво НАТО и ЕУ државе.
То што се више не иде пешке не значи да се могу занемарити фактори дистанце. Што је "база" удаљенија од матице, трошкови њеног снабдевања и одржавања су пропорционално већи.
(08-02-2017, 07:35 AM)ПРОСВЕТАР Пише: О каквом "управљању" ти причаш кад ми цело време говоримо о ПЕРСОНАЛНОЈ УНИЈИ? Прогуглај ти тај појам мало!
Па чловече, како су стара Грчка, Рим, Британија, Португал и Шпанија "управљале" својим ексклавама попут две Сицилије, Палестине, Египта, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Бразила, Мексика и целе Јужне Америке, у време рецимо шпанског Хабзбурга Карла Квинта у чијим поседима "сунце никад није залазило"?
И то све на весла или са једрењацима који су у оним условима биле орахове љуске на океанима!
Или рецимо Русија! Како је она "упрвљала" својим ексклавама и дошла до сан Франциска у Калифорнији?!
Причаш којешта!
Ти можеш да сањаш којекакве "уније", кад се ми ту мало шта питамо. Последњи пут кад смо јавно објавили да смо у "унији са Русијом" (твој Шешељуга беше потпредседник владе), Руси нас глатко одјебаше.
Тако да пусти ти те твоје влажне снове. Можда си ти и за то да се Русија прикључи Србији, те да промени име у "Србија", али то мало додирних тачака има са реалношћу.
А што се тиче горенаведених примера управљања "ексклавама", тј, колонијама, знамо врло добро како су "управљали" и како се та прича на крају завршила. Да је такав начин управљања био могућ, управљали би они и дан данас, не би напуштали своје екславе и остављали их другима на управу, него су им те назадне и неразвијене територије служиле једноставно да се напљачкају и да оду, јер су једино тако биле исплативе.
(08-02-2017, 07:35 AM)ПРОСВЕТАР Пише: Прво, ми сматрамо да су Срби и Руси исти народ, некада раздвојен Аварима и северним Турцима (Хунима-Мађарима), па туна не видимо неки проблем, нарочито ако се узме у обзир предстојећа РЕФОРМА ВУКОВЕ РЕФОРМЕ СРБСКОГ ЈЕЗИКА И ПИСМА!
Друго, тражење држављанства Русије на начин који си описао је неозбиљно! То још није ни Новорусија добила а због разлога за које би нам била потребна посебна тема!
Све у свему, иницијатива мора да крене од врха Србије! Не заборавимо, чак ни моћни СССР није упао својевремено у Чехословачку без позива, исто важи и за Сирију данас!
ПС
Пошто смо успешно одували Шумадрипца и његову карбон-копију може да се настави са овом дебатом!
То што ти сматраш, опет понављам, не мора да значи да и јесте тако. Ти не видиш проблем, али кад неки Србин затражи Руско држављанство, видећеш итекако да проблем постоји, те да Руска држава не види наша два народа као један.
Значи кад дође Шиптар и уз Америчку подршку ми запали шуму, отме кућу и њиву, а мене пошаље у избеглиштво, док моја "браћа" полако подвијају реп пред НАТОм и повлаче се са Приштинског аеродрома, сматраш да је неозбиљно тражити од те исте "братске" земље помоћ?

Или само кад најзадртије комуњаре, типа оног гмаза Кадијевића, или Слобине црне удовице, поднесу захтев за Руско држављанство, то је озбиљно и њима се одмах издаје?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!