05-03-2017, 04:02 PM
Колико је мени познато,краљ Милан је био Армијски Генерал(е сада,не знам да ли би у то време тај чин био паралелан са Војводом тј. са фелдмаршалом).Овај чин је био намењен владару(мислим,зато што сам видео само Милана и Александра Обреновића да су били носиоци овог чина),али је 1908/1909. повучен,а донет је нови највиши војни чин-Војвода(који је првенствено био намењен војним лицима,то смо и видели и у овом указу,тј. овај чин није био само за владара).Увођењем чина Војводе се и први пут дефинисао чин фелдмаршала у Српској Краљевској војсци.По новом закону из 1923. чин Армијског Ђенерала је враћен у војску,али са друкчијом еполетом(еполета Армијског Ђенерала је постала еполета Војовде када је чин Војводе уведен) и Армијски Ђенерал је био рангиран на степеник ниже од фелдмаршала,што смо знали.
Једино остаје питање,да ли се чин Армијског Ђенерала који је носио краљ Милан третирао као чин фелдмаршала,или се чин фелдмаршала у нашој војсци појавио тек увођењем чина Војводе ?
Једино остаје питање,да ли се чин Армијског Ђенерала који је носио краљ Милан третирао као чин фелдмаршала,или се чин фелдмаршала у нашој војсци појавио тек увођењем чина Војводе ?
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић