05-03-2017, 06:20 PM
(05-03-2017, 05:42 PM)Andrejevic Пише: Ево мало сам чепркао по том сајту и наишао на другу поделу наших чинова,у суштини само су еполете другачије и није реч само о еполетама официра и генерала већ су додате и војничке и подофицирске еполете.
http://uniforminsignia.org/?option=com_i...esult=2635
Једино ме буни део код генерала.У српској војсци и у војсци КСХС све до 1923. постојала су само два генералска чина-Генерал и Војвода.Овде су мало излупетали,на чину Генерала ставили су 3 розенте,а то се појавило тек 1923. на чину Армијског Генерала.То ме је мало изненадило,али тек сам се изненадио када сам видео да су идпог тог чина генерала додали неког Генерал-Мајора,и тај чин има 2 розенте,а то је од 1923. био Дивизијски Генерал.Мало су се збунили па су додали један генералски чин,и додали су розенте на рукаве тог придодатог генерал-мајора и генерала.Напомињем да ту пише Serbian Army 1908-1916 !
То би требало исправити-избацити тог Генерал-Мајора заједно са тим неисправним рукавима,јер звездице на рукавима се све до 1923. нису користили,тек су уведене те 1923,а у српској војсци тај чин генерал-мајор није постојао.И треба избацити рукав Генерала који има 3 розенте.
То је нетачна табела. Зато је нисам ни показивао. Био је у плану да се још да се уведе чин генерал-мајор и генерал-дивизијар али о томе неки други пут. Што се тиче чинова у војсци Краљевине Србије ово није табела према војном закону већ произвољна и измешана са чиновима Краљевине СХС међутим розетне нису давидове зведе већ рунолисти. Све у свему нетачно представљено.
Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!