16-12-2013, 09:30 PM
(16-12-2013, 08:06 PM)Јаворац Пише:(16-12-2013, 05:03 PM)херцеговац Пише:(16-12-2013, 01:23 PM)Јаворац Пише:(16-12-2013, 11:26 AM)dko Пише:(16-12-2013, 12:24 AM)Јаворац Пише: Да је Дража којим случајем био у Херцеговини и одатле долазио после Априлског рата, и стигао негде до Шћепан поља, Дурмитора, да ли би рекао Црна Гора или Србија? Баш ме занима каква би се полемика водила сада, у том случају.
Da je stigao negde do Scepan polja Draza ne bi rekao nista sve do Niksica, zato sto je Scepan polje takodje u Hercegovini (Staroj)
Мислим да си разумео поенту и без тога, а свакако је граница Црне Гора била и јесте дотле.
У сваком случају, није ни толико битно, то сам само узео као поређење.
Ако мислиш ово што си написао, онда не знаш елементарну историју.
Дробњаци су херцеговачко племе.
Какве то везе има? Свако зна да данашња Црна Гора обухвата делове који су се некад сматрали Херцеговином, стара Херцеговина, нико то не спори. Осим ако ти не спориш границе Црне Горе.
Уосталом, ово није тема о Херцеговини, не знам што си се ти нашао прозван, ја разумем да си из Херцеговине, и моја фамилија је пореклом из Херцеговин из давнина, тако да никаквих лоших намера немам.
Jeste, Javorac, ali lepo ti kaze Samardzic - zvanicno je postojala Zetska Banovina u Kraljevini Jugoslaviji, u kojoj su bile i Hercegovina i Crna Gora, a ovo gde se Draza kretao je bilo Drinska Banovina - sa obe strane Drine. To jestu 'artificijelne' granice u smislu da ih je neko nacrtao, ali isto tako je nastala i granica izmedju danasnje Hercegovine i stare Hercegovine, i postojala je samo 40-tak godina pre stvaranja Jugoslavije.
Zasto insistirati na tome da je Srbija ono sto se formiralo tokom ustanka 1804 pa do Drine - kada je danasnje stanovnistvo Sumadije naseljeno tek od polovine 18 veka i nikada pre srpskog ustanka Sumadija nije bila centralna srpska zemlja. To su ranije bili krajevi juzno od Sumadije, od Morave ka Kosovu, ili ka jugozapadu, ka Starom Rasu. Bas su nekako srpski krajevi bili 'uz' Drinu. I kraj gde su se Nemanjici javili je uz Drinu, i njihov srednjevekovni uticaj je bio sa obe strane Drine, ne duboko u Bosnu, ali apsolutno sa obe strane Drine.