17-03-2017, 04:36 AM
Цитат:Треће, не слажемо се око бановина из 1929. Ти их не сматраш српским - оних 6 са српском већином и српском управом - колико сам схватио зато што нису имале рећ ''Србија'' у називу. или ''српске''.
Сам Слободан пише да су два најзначајнија акта у заједничкој држави између два рата проглашење Југославије место СХС и споразум Цветковић-Мачек, и да ниједан ни други нису бранили српске интересе, него југословенске. Ето ти контекст.
1929-те бановине нису прављене као основа за разграничење са Хрватима, него да би се избегао сукоб са њима и покушао натурити југословенски културни образац. И томе пише Јовановић, како се то примило код нас, али није код Хрвата.
Дакле, зато ја те бановине не сматрам за српске, већ за југословенске. А придев постаје битан 1939, десет година касније, када се дефинише шта је хрватско, а српско опет не.
Цитат:Ја сматрам да је то формалност, у ствари да је 1929. било паметније да се не дају српски придеви. Већ да се фактички направе са српском већином. И управом.
Опет мешаш историјски контекст, ја српски придев помињем за 1939, што га тада нема. 1929. се не гледа на српске интересе уопште, нема српских придева тада.
Тада се уопште није било потребе за било каквим придевима, могла се федерализација или ампутација радити по нашем диктату исто онако као што се 1939. радило по хрватском диктату.
Лепо Черчил каже:
"Ако нећеш да се бијеш за праведну ствар кад можеш лако да победиш без крвопролића; ако нећеш да се бијеш када је победа сигурна и не превише скупа; може да ти се деси да мораш да се бориш против свих изгледа и само са несигурном шансом за опстанак. Може и горе. Да се бориш када нема наде у победу, зато што је боље да погинеш него да живиш као роб."