20-03-2017, 02:12 AM
(17-03-2017, 08:08 PM)Милослав Самарџић Пише: Зар бановине из 1929. нису у контексту одустајања краља Александра од ампутације Хрватске?
Јесу, али је тај контекст југословенски (унитаристички), а не српски (у смислу разграничења).
Цитат:Дакле, приближно линија ампутације и у неку руку замена за ампутацију, приближним омеђивањем српских земаља на западу?
Ама није. Нити је приближно то та линија, нити је замена за ампутацију према српском гледању на ствар, тј. за некакво "приближно" омеђивање. Прочитај поново шта сам ти написао у претходној поруци, првих пар пасуса од Јовановићевог југословенског контекста и културног обрасца. То је модел покушаја превладавања сукоба, а не његовог разрешења (милом или силом).
Цитат:Некад смо објавили чланак др Марка Павловића о тој ампутацији.
Какво је твоје мишљење, зашто није спроведена? Павловић окривљује Светозара Прибићевића и друге политичаре из западних крајева (српске).
На основу тога што сам прочитао - а нисам пуно на ту тему - мислим да је то био пробни балон, да се Хрвати уплаше и да се наш максималистички програм супростави њиховом максималистичком програму.
Прибићевић је ту изгледа добар изговор. То је отприлике као кад се Кадијевић вади да није могао да изврши пуч, јер ето Богић Богићевић није гласао за ванредно стање. Стварност је вероватно била другачија, а то је да се није имало воље да се затеже до рата са Хрватима око територија.
(А да не говорим о томе како би на то гледале велике силе које су нас у тај брак и венчале.)