22-05-2017, 11:18 PM
(22-05-2017, 10:52 PM)Николај Пише: Суверен је постао после очеве смрти, само је у његово име краљевску власт вршило намесништво, као његови заступници, јер је био малолетан. После пуча је само "проглашен пунолетним" (још један нонсенс) и крунисан.Све то што кажеш је тачно. Теоретски, то би утицало на неки нови пуч кроз неколико година. Као што је годинама врило против Павла. Онда је просто незадовољство спласнуло, народ је одахнуо, био је задовољан.
Цитат:Жао ми је што већина Срба на тај начин гледа на догађаје везане за период након смрти краља Александра, јер то показује колико смо ми другачији него наш народ, тог и још ранијег времена.
Зашто ми се стално импутира да ја вршим неку интерпретацију догађаја из марта и априла 1941. године. Ја уопште не дајем неко своје виђење ситуације, већ само наводим суве чињенице, а други нека извлаче закључке какве хоће.
Дакле, чињеница је да је Мачек ушао у нову владу, иако је он био "разлог" смене Павла.
Чињеница је да је Југославија остала при Пакту иако је то био други разлог за обарање кнеза.
Чињеница је да су Бановини проширене надлежности после пуча, иако је пружање уступака Хрватима навођено као разлог огорчености Срба против Павла.
Чињеница је да је Симовић тражио од отправника послова СССР-а да пошаљу своју војску на нашу територију као одбрану од евентуалног напада Немаца (који су били у пакту са Совјетима у то време), док с друге стране споразум од 25. марта не захтева пријем било каквих трупа на југословенску територију.
Е сад нека свако посматра ствари како год хоће.
У оној ситуацији то све дакле није било битно, а није се ни знало све то у маси, требало је времена да се створи ново незадовољство тим поводом.