03-07-2017, 03:17 PM
(03-07-2017, 02:41 PM)Романија Пише: Управо то и говорим, екуменизмом се губи идентитет, посебно данас, јер вјера православна и нација српска не могу једно без другог. Раније није било тако кад су постојали Срби муслимани, католици..
У разговорима о екуменизму нема искрености, јер су то опет политичка питања као што сам рекао. Ево примјер, та извињења која сте помињали, сматрам да су погрешна (или бар непотребна) јер како папа да се извињава за покоље Латина над православним у Цариграду онда кад су га освојили, кад је то била политичка а не вјерска ствар. Исто тако је и за покољ над Латинима. И сам раскол је блиско повезан са политиком.
За мене, питање примата папе би било само једно од много нерјешивих питања. Произвољно тумачење Јеванђеља од стране бискупа и ослањање на лично предање и предање других бискупа је много већи проблем од неписменог попа. Зар ово и није разлог раскола католичке цркве и појаве реформатора?
Нема идентитета док је Тело подељено. Кад помињем идентитет ту не мислим на то што Ви мислите.
Ако Ап. Павле каже да ,,нема више Јудејина ни Грка и да су сви једно" - o каквим онд Србима говорите?
Нема нација у Цркви упамтите то а етнофилетизам је осуђена јерес у коју се Сpби највише уплићу. Код католика тога нема изузев код Хрвата који имају исти синдром као и ми.
Помињао сам покољ Латина у Цариграду који су починили православни. Никада се нисмо извинили а ни покајали. Докле да чистимо туђа дворишта а у нашем је брлог?
Раскол је почео пар векова раније када је Цариград у око убо Рим.
quote:
Романија: Прво драго мије што се неко појавио на форуму који аргументима објашњава екуменизам. Хришћанство је на оптуженичкој клупи у свету а ислимисти убијају Хришћане без обзира на њихове конфесије. То не значи да сам ја за Унију или то да заборавимо Јасеновац.
Међутим, ако Ватикан прогласи надбискупа Степинца за свеца верници ће сваки дијалог са Ватиканом сматрати можда и за кривично дело.
Тачно је, сви хришћани су угрожени.
Ми се бавимо Степинцем а канонишемо неке који су такође убијали. Мало се информишите од томе.
(03-07-2017, 03:01 PM)Романија Пише: И још једна ствар, да се надовежем на Ултрадесничара, питање икона и питање светаца је такође нерјешиво. Немогуће је признати и славити "светог Степинца" и како ће католици славити светог Николаја Велимировића или светог Платона бањалучког?
А што би уопште решавали питање светаца и икона? Па ни Руска ПЦ не слави све наше свеце на богослужењима. То је унутарње питање сваке помесне Цркве. Узмите само годишње типике па погледајте службе, ретко које свете Србе помињу.
Људи, дајте да се бавимо оним заједничким а заједнички нам је Христос а оставимо по страни разлике. Разлике постоје унутар самог православља од календара преко служења до диптиха.
Кад се двоје мире они не гледају разлике већ оно заједничко.
А што не би католици славили наше светитеље као нпр. Св. Платона Бањалучког? Па нису сви католици Хрвати као што нису сви православци Срби. Постоје с једне стране католички Талијани а са друге православни Кинези. Шта њих брига за наше глупости?
Питање светости је лични чин сваког човека а канонизација није нешто што одређује ко је свет. Постоје многи свети које нисмо канонизовали и нема их у календару. То су тзв. несвети а свети.
Питање светости је питање личног покајања и то је између Бога и те неке личности.
Ко смо ми да судимо да ли је Степинац свет? Како ми можемо знати да ли се у последњем часу покајао и да ли га је Господ прославио? Аман, не глумите богове! Он суди а не ви.
Разуме се, не треба га канонизовати - али не због тога што није или јесте свет већ управо да се не би набијао прст у око жртвама НДХ од 1941-45. и у новијим ратовима. A да ли је свет то ће Господ да просуди.
Немојте се сутра чудити кад из казана будете видели у наручју Божјем католике. Има их светих а ми не треба да осуђујемо и тиме да хулимо на Духа Светога.