03-07-2017, 04:58 PM
Не видим да је Свето папино Римско Царство боље прошло од Ромејског. А ни друга Царства и државе. Вјера јесте вјечна, али држава није, без обзира да ли у њој првенство има вјера или нација. То је ваљда историја већ показала.
Зашто би папа био на челу цркве? На врху цркве је Исус Христ а не папе кога бирају подмићивањем, непотизмом и симонијом.
То што се тада дешавало (од св.Петра до св. Саве) не значи да данас на челу хришћанске цркве треба да буде папа. Времена се мијењају, не може црква вјечно да буде потпуно иста. Темељи морају остати исти, али на темеље цркве прво је ударио папа и његови католици. Мени се чини као да Ви сматрате да су православци отпали од католика па требају сада да се врате. Зашто је Рим центар хришћанства? Није. Хришћанство и не треба да има центар. Зашто католици не признају одлуке Васељенских сабора као срж учења цркве па да сви будемо једно?
Зар не би било правилније да очистимо грешке наше цркве а они своје, него да "уједињујемо" наше гријехе и грешеке?
Које проблеме сматрам кључним?
Зашто би папа био на челу цркве? На врху цркве је Исус Христ а не папе кога бирају подмићивањем, непотизмом и симонијом.
То што се тада дешавало (од св.Петра до св. Саве) не значи да данас на челу хришћанске цркве треба да буде папа. Времена се мијењају, не може црква вјечно да буде потпуно иста. Темељи морају остати исти, али на темеље цркве прво је ударио папа и његови католици. Мени се чини као да Ви сматрате да су православци отпали од католика па требају сада да се врате. Зашто је Рим центар хришћанства? Није. Хришћанство и не треба да има центар. Зашто католици не признају одлуке Васељенских сабора као срж учења цркве па да сви будемо једно?
(03-07-2017, 04:13 PM)Леон Професионалац Пише: Имали смо у ми у православљу свачега и данас имамо али љубоморно бележимо само католичке глупости. Да не помињем евнухе на цариградском трону итд.
Отпали смо сви заједно.
Сада, реално, од Цркве а Црква је Тело - од Тела смо отпали ми и католици па од нас поменуте фракције а од њих поменусте протестанте.
Не постоји свађа у којој је један крив, никада није постојала. Зато: враћајмо се у јединство! То је заповест Господња.
Ако смо Ви и ја два брата па поделимо кућу и распрчка се све тотално па наша деца такође то ураде - шта је битно ко је у праву, свакако куће више нема. Схватате? Да је један попустио не би дошло до раскућавања. Овако сте Ви као брат тобож били у праву а остало Вам пола имања. Да сте били добар домаћин - чували би дедовину. А тачно је да је политика ту много лоших ствари одиграла.
Зар не би било правилније да очистимо грешке наше цркве а они своје, него да "уједињујемо" наше гријехе и грешеке?
Које проблеме сматрам кључним?