27-12-2013, 07:10 PM
(26-12-2013, 10:11 AM)Громовник Пише: Нисам нигде рекао да су редовно "јуришали на митраљезе и тенкове масовно и без икакве тактике", већ да је у критичним ситуацијама било и тога, када је било потребе да се запуши нека рупа на фронту, а није било довољно оклопа и технике, па је пешадија стварала "чеп", наравно уз масовне губитке. Зашта су иначе служили "казнени батаљони", него за такве ствари.Чини ми се да се на исти начин понашао Монгомери код Ел Аламеина!
Ја сам више говорио о Совјетској тактици након Стаљинграда, тј. када су имали шири маневарски простор, и када су били у офанзиви. И даље су имали инфериорну тактику у односу на Немце, и даље им је требало више војника за операцију истог или сличног обима него Немцима, и даље су имали више жртава од њих. А да не говорим да су практично од почетка рата били у бројчаној предности у односу на Немце, како у бројевима пешадије, тако и у броју оклопних јединица, артиљеријских оруђа и авиона. Поновићу, главна тактика им је била преоравање бојишта каћушама и осталом артиљеријом, практично свиме што су у том тренутку имали, и онда масовни таласи тенкова и пешадије. Ето и код Курска су имали на располагању дупло више јединица од Немаца, па су имали 4х веће губитке од њих. Сад, што су Совјети имали одакле да попуне губитке, па су једино тако могли успешно напредовали ка Берлину, то је сасвим друга прича.