17-07-2017, 08:37 AM
(16-07-2017, 10:51 PM)Романија Пише: Хех, нисам знао да сте сви теолози. Свака част.
Ту реченицу коју сте сви ви рекли мени, да сам лаик и не знам ништа, бих могао и ја свима вама да кажем, јер се ваша мишљења ограничавају вјерским питањем, а не дотичу се политичко историјских проблема тог питања екуменизма, која су подједнако важна као и вјерска.
Ствар је у томе што је из редова Католичке Цркве доста свештеника пострадало управо од нациста и фашиста у Другом светском рату, нарочито у Немачкој али и широм Европе.
Такође неки су били колаборационисти а неки и буквално нацисти као у Хрватској.
Дакле генерализација је немогућа.
Умешаност дела клира Хрватске Католичке Цркве је очигледна, јер постоје бројни историјски подаци. Али за то свакако не може цела Католичка Црква сносити одговорност.
Такође, колико високих официра усташке војске су били Срби? Неколико их је било Јевреја. Могли би таквом генерализацијом рецимо поставити питање о умешаности Срба и Јевреја у злочине НДХ-зије.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М