13-10-2017, 07:56 PM
(18-06-2017, 03:01 PM)Прст_у_ока_латиници Пише: Kajro 1941
https://www.youtube.com/watch?v=zn8uR7XM3mk
Уместо да својим ауторитетом подржи захтеве југословенске владе у
Лондону да се сви покрети отпора ставе под команду Д.Михаиловића,
амбасадор Крипс у причу убацује "Михаиловићево повезивање с Недићем"

"И брит. амбасаодр у СССР-у сер С. Крипс добио је 16.11.1941. налог ФО да подупре зхтеве југословенске владе ( у избеглиштву).
"Краљевска влада на (челу са ђен. Симовићем ) жели да цео покрет буде потчињен пук. Михаиловићу као војном лицу, које ће најбоље умети да организује и води борбу против неприајељске војне силе, да он као ђенерал-штабни официр познаје и најбоље уме да искористи терен на...,као и ако се жели дати покрету карактер једне замашније операције њу може изводити само стурчно лице војно итд."
У том смислу он је са пом. народног комесара за спољене послове СССР-а А.Ј. Вишинским већ 18.11.1941...један одељак његовог извештаја о том разговору, упућен за ФО 20.11.
"...Вишински ме питао зашто су ове 2 групе дошле у сукоб. Одговорио са му да, колико ја знам , југословенсска влада у Лондону је пре извесног времена одвраћала Михаиловића од даљег отпора и тражила од њега да одложи оружје. Вероватно је то био разлог за његово повезивање са Недићем, о чему је јављено, што је можда друге устаничке групе окренуло против њега."
Када је Крипс обавестио надређене у ФО о његовом разговору са Вишинским " у Јужном одељењу забележено је да није јасно одакле је Крипс добио та обавештења", а начелник одељења Даглас Хауард је записао " Не знам ништа о наведеној Михаиловићевој вези с Недићем"
[u]Британска историчарка Елизабет Баркер је сматрала да је овкава "обавештења" амбасадор Крипс могао добити једино од СОЕ или из совјетске обавештајне службе.[/u]
извор: E. Barker " British Policy in South-East Europe ", London, 1976.