01-11-2017, 09:58 PM
(01-11-2017, 08:50 PM)мунгос Пише: Љепо је да се као војни стручњак разумијеш у војску и оружје. Али то је само један мали дио "разумјевања". Као војни стручњак требао би бити свјестан да су информација и вријеме на првом мјесту, ђе је можда фактор времена важнији од свију остали. Ко, шта, ђе, како и када.
Не разумијем шта си хтио рећи овим!
(01-11-2017, 08:50 PM)мунгос Пише: Дакле, оно о чему сам ја причао је нешто сасвим друго од онога о чему ти причаш. Сви герилски покрети од постанка свијета су имали проблеме са наоружањем и логистиком (зато и јесу герилске војске а не регуларне). Партизани свакако да нијесу имали авионе и тенкове 1941,1942,1943... 1943. година је била критична у рату четника и партизана. Посље тога није битно да ли су ови имали тенкове и авионе, а ови други нијесу него "по десет метака".
Сам Самарџић тврди да су партизани били слабији и малобројнији од четника добар дио рата. Како онда одједном испада да су били и бројнији и јачи (боље наоружани)?
Како су били боље наоружани и бројнији?
-Масовни прелазак домобрана, а и бивших "дивљих усташа" у партизане;
-Оружје остало од Италијана послије капитулације Италије;
-Издашна савезничка помоћ у наоружању и МТС;
-Прелазак Бугарске у савезнички табор;
-Улазак Црвене армије на територију Србије.
Ко је вршио мобилизацију на територији са које је Црвена армија протјерала Нијемце?
(01-11-2017, 08:50 PM)мунгос Пише: О масовној мобилизацији нико није говорио ништа. Оно о чему сам ја говорио је да је кроз цијели рат константан проблем било то да су партизани одводили младиће из четнички села и користили их против четника. Ово није измислио Мунгос, него о овоме пишу четнички писци конкретно. То се десило више пута у мојој фамилији и родбини.Масовну мобилизацију сам ја поменуо, мислећи на мобилизацијски потенцијал, у првом реду, Србије.
Не заборави да ипак највише Срба живи у Србији.
Ни мобилизацијски потенцијал неких крајева већински настањених Србима у Босни, који су били углавном под четничком контролом, није до краја могао бити искориштен.
Ово за одвођење младића и дјечака из четничких села не спорим.
Бабин брат је имао 15 кад су га партизани отјерали ("мобилисали" по њиховом тумачењу), ни гроб му се не зна. Старији који нису били у четницима су се углавном крили од партизана, па су "мобилисали" дјецу.
И питање за Ватру, да ли је онај ко присилно мобилише дјецу од 15 година ратни злочинац?