01-12-2017, 08:32 PM
Прича о четничком подметању експлозије настала је након рата и то, ако се не варам, када је обележавана 10-годишњица (могуће и 20год.) овог догађаја. Пишући тада чланак за политику неко је дошао на идеју да окриви четнике, односно кап. Митића. Крцуну се то, из непознатих разлога, није допало и остало је на томе да је било несрећни случај. Међутим, усмена предања, о овом измишљеном догађају, су остала и пренела се до садашњих генерација.
Ова прича дотакла је некако и четничку емиграцију па се могла чути и од неких четника. Прича је четницима добро дошла јер су се њоме могли похвалити како су, тобоже, преварили црвене. Тако, и дан данас, ову причу могу потврдити и неки потомци четника.
Не знам да ли је Самарџић пронашао нешто што може, бар у некој мери, потврдити причу. Уосталом, Кораћ није ни поменуо експлозију јер се, у том тренутку, није налазио у УЕ. Да је прича о Митићевом подметању тачна он би сигурно знао нешто о томе.
Ова прича дотакла је некако и четничку емиграцију па се могла чути и од неких четника. Прича је четницима добро дошла јер су се њоме могли похвалити како су, тобоже, преварили црвене. Тако, и дан данас, ову причу могу потврдити и неки потомци четника.
Не знам да ли је Самарџић пронашао нешто што може, бар у некој мери, потврдити причу. Уосталом, Кораћ није ни поменуо експлозију јер се, у том тренутку, није налазио у УЕ. Да је прича о Митићевом подметању тачна он би сигурно знао нешто о томе.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."