12-12-2017, 06:56 PM
(11-12-2017, 09:12 PM)ватхра Пише: Oklopno vozilo i avijacija su očigledno bili nemački. Jeste li našli neki njihov izvor o ovom okršaju?
Prema opisu sigurno su imali gubitaka u ljudstvu i tehnici.
У књизи Ужички округ 43. коришћени су оригинални документи из Недићеве архиве. Документа о предлозима за унапређење и одликовање су оригинална и налазе се у НМУ. Поручник Јовановић је учествовао у бици и детаљно и сликовито је описао. Његова изјава је у потпуности искорипћена и поклапа се са осталим изворима. Самарџић је овај интервју обавио пре 10-ак година када није ни имао приближно оволико података о борби које сам изнео. Изјаву пор. Јовановића није ни користио у Општој историји када је описивао борбу тако да то не може бити још један његов ,,фалсификат".
Зар је потребно тражити немачки документ о бомардовању авионима када се то помиње у свим коришћеним изворима и када о томе пише и Недићев срески начелник?
Не разумем у чему је разлика да ли је било 6 или 7 авиона и да ли је уништено 3 или 4 тенка када за ову борбу нису чули ни потомци оних чије су куће паљене и уништаване. Е то је много већи проблем који сам ја, бар у некој мери, покушао да решим.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."