29-12-2017, 12:32 AM
Цитат:И наредног дана, 12-ог августа, нападнути су љотићевци у Ариљу, који су одмах запосели положај око варошице и гробља. Борба је вођена од 13 до 18 часова, када су се четници повукли на планину Благају, где су се такође тог дана водиле борбе до 21 час увече, у којима су љотићевци имали веће губитке. У међувремену, из Пожеге је упућен камион са 17 доборвољаца, које су напали четници код места Вироштак, четири километра од Ариља. Тада су четворица љотићеваца убијена, а остали побегли. Убрзо потом на овом месту четници су пресрели камион у коме је поред путника било и седам бугарских војника, од којих су четворицу убили, а тројицу одвели са собом. У борбама код Вироштака погинуло је 8 љотићеваца, један Немац и 5 бугарских војника, а 23 бугарска војника су заробљена. Међу погинулим љотићевцима био је и Александар Пашић из Ужица, син љотићевца свештеника Милана Пашића. Према једном извештају недићеваца, у овим борбама око Ариља „погинуло је 80 четника“, а заробљене бугарске војнике четници су касније пустили и они су се јавили својој команди.
Оба аутора користила су исти извор. Један аутор наводи да су убијена 4 Бугарина и 4 љотићевца док други пише да су заклани. Не верујем да су заклани јер су претходно морали бити заробљени. Такође, не бих рекао да би четници убијали заробљене Бугаре већ ни их поскидали и послали голе у гарнизон.
На основу овог што сам до сада нашао о односима четника и љотићеваца рекао бих да четници не би опростили љотићевцима-заробљеницима. Поготову, не у овом крају. Како ствари стоје овде се највише ,,кувало".
Што се тиче стања јединица и њиховог распореда за сада ништа. У НМУ није ми одобрен приступ а у архив немам кад да идем. Другим речима, чекам да комунисти нешто објаве па користим њихове радове.

На сву срећу дозвали су се мало у последње време.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."