30-12-2017, 06:33 PM
(30-12-2017, 03:28 PM)Станке Пише: Нашао сам један врло интересантан податак.Дао је лажан исказ пред Америма: пук није био ЈВуО, већ љотићевски.
Милојко, брат Радојка Ђурића, као наредник ЈВУО, успео је да са својим пуком пређе аустријску границу. Било је то у првој половини маја 1945.
Наишли су на енглеске трупе у Корушкој, којима су се предали.
Његов пук, као и друга два из састава дивизије био је смештен у логор Ветриња у близини данашњег Клагенфурта.
Двадесет петог маја-стоји у Милојковој изјави, датој 18. јуна 1945-утоварени смо у воз и по доласку на станицу Марија Еленг у Корушкој, предати смо партизанима. Под јаком стражом, спроведени смо у логор Шентвид код Љубљане.
Ту су партизани пред свима заклали једног четника уз повике:
;Ево вам сад Михаиловића, краља Петра, Енглеске и Америке. Ускоро ћемо се и са њима обрачунати"
Камионима су одвозили затворенике и враћали се сваких пола сата што је указивало да је ликвидација извршавана у близини.
Ушли смо у камион, некако сам се ослободио веза и док је возило успоравало снажним ударцем сам онесвестио политкома и кренуо у бекство према шуми. Бежали су и други. Из једног камиона је отворена митраљеска ватра, али смо се некако докопали шуме...