22-02-2018, 07:56 PM
Цитат:Послато од postic - 18-02-2018 06:52 PM
Поздрав за вас Мићо, интересује ме пошто сам са Романије како и када је настала ваша пјесма На сред горе Роамније?.
Брате postic хвала за питање. Ова верзија певана овде у емиграцији су вероватно преправили неко од Дангићевих четника. То је иначе била норма да се нека песма пева у веселом друштву, а да се убацују своје вође и своји географски предели док тема песме је сачувана. У овом случају .... да је Романија добила барјак од чича Драже а да је барјак пренео (??) Дражин официр.
НА СРЕД ГОРЕ РОМАНИЈЕ
(народна)
На сред горе Романије
четнички се барјак вије.
Па нека га, нек се вије,
донет нам је из Србије.
Донео га чича Дража
и његова Горска Стража.
Носила га чврста рука
мајор Дангић осмог пука.
Предао га Херцег-Босни
да се она с'њим поноси.
Херцег-Босна барјак воли
јуначки се под њим бори.
Билтен ''Равногорац'', децембар 1943, бр. 12-13/ има ту песму забележену са истом темом и нешто разлика у тексту, али је барјак:
......
''Скоро дош'о из Србије.
И на њему српски пише:
Да усташа нема више.
Донео га сив орловић,
Марој Бошко Тодоровић.''
.......
Братски поздрав.
Цитат:Послато од Перун - 18-02-2018 07:54 PM
У потпуности се слажем са Вама. Нисам ни имао намеру да Вас питам да се ове две песме испевају већ само да Вам пошаљем текст како би их додали у колекцију.
Сада имам још једну песму која се након рата често певала у емиграцији. Нажалост, никад није снимљена. Породици, сада већ покојног официра, било би веома драго да се та песма сними.
Не бих објављивао овде текст песме јер је чувам за другу прилику. Ако није проблем, замолио бих Вас да ми пошаљете Ваш мејл преко приватних порука како бих Вам проследио песму.
Срдачан поздрав.
Важи и хвала!
milan@micapetrovic.com