06-05-2018, 08:19 PM
(06-05-2018, 04:34 PM)Милослав Самарџић Пише: Одлична тема, отворио си потпуно неистражено поље.У праву си. Ето како се лако погреши. Био сам фокусиран на друге ствар па сам поставио први податак на који сам "налетео." Није било тешко проверити, али ето...пропуст...
Радне акције су свакако биле систем, који је у основи почивао на сили. Свакако је било на стотине жртава. У списку жртава комнуиста у КГ округу има три имена:
После рата, комунисти су масовно одводили малолетнике, обично средњошколце, на тзв. добровољне радне акције. Услед тешких услова живота и рада, многи од њих су преминули на тим акцијама, а међу њима и:
1.354-1.355: Син и ћерка очног лекара др Михајловића. Имао је ординацију у својој кући, у Главној улици у Крагујевцу, друга кућа изнад Нове цркве. Кућа је касније вероватно конфискована, а 2013. године постала је позната када је купио један криминални клан.
1.356. Син учитеља Чеде Радојичића, Солунца, родом из Чумића, који је живео у Улици Луја Пастера. Његов син, средњошколац, био је јединац.
(1.354-1-356: Према изјави Живољуба Ђорђевића из Крагујевца аутору, који каже да је било више оваквих случајева, углавном између 1945. и 1950. године).
Мислимд а је циљ комнуиста био да све држе под контролом, пре свега омладину, која је била против њих, дакле да би спречили побуне. Они су просто све војноспособне мушкарце држали или у затовирма и логорима, или у војсци, или на ''добровољним акцијама''. С годинама, циљ је све више био индоктринација - да не би, током летњих распуста, омладина ишла код баба и деда, у цркву и сл.
ОРА су биле неисплативе - грађевинско предузеће би то урадили брже, јефтиније и квалитетније.
Што се тиче пруга, мислим да си дао превисоке цифре. У Краљевини је 1919. било негде око 9.000, а 1941. негде око 10.500 километара пруга. Мислим да је у соц. Југославији изграђено мање од 1.000 км пруга. До пруге Београд-Бар, колико се сећам, свега око 500 км.
" У предвечерје Другог светског рата Краљевина Југославија је имала железничку мрежу у дужини од 10.649 километара."
Занимљиво:
"Неуједначеност је била видна и у распореду пруга у појединим историјским областима. Почетком 20-их година ХХ века Северна Србија је имала 1.637,5 км пруга, а Јужна Србија 937,8 км, Босна и Херцеговина 1.673,7 км, Црна Гора 42 км, Хрватска и Славонија – 2.515,6 км, а Далмација 229,7 километара. Насупрот Банату (639,9 км), Бачкој (936,3 км) и Словенији и Међумурју (1103,3 км), 2 Барања је имала мање развијену мрежу пруга (71 км). У просеку на 100 км територије Војводине долазило је 10,1 км пруга, а у Црној Гори 0,4 км (двадесет пута мање)."
Дакле, Србија (није назначено да ли су и где урачунати Срем и КиМ) око 4150 км.
Данас је стање следеће: Укупна дужина железничке мреже у Србији је 3.808,7 km, од чега 3.533,2 km једноколосечних и 275,5 km двоколосечних пруга.
...
Што се броја жртава на радилиштима тиче, и сам аутор анализе даје велику резерву, наглашавајући да се наведени подаци односе само на неколико посматраних акција, па је и ту сигурно да су страдања умањена. Готово је немогуће утврдити и приближан број страдалих. Свакако је вишеструко више и да су праве бројке стравичне. Но, држим да је важно да се јавно каже нешто што је до сада колективно прећуткивано.