29-07-2018, 02:25 PM
(29-07-2018, 12:49 PM)Романија Пише: Ниси ме добро схватио у вези Нелета, он је добро знао шта се спрема, зато је и отишао. Рекао сам да многи други нису знали, па због тога нису ни отишли (а не због родољубља). А он је свакако отишао као Југословен, не знам да ли је и даље. А није се вратио јер је био противник свега тога (као што није волио Алију и Фрању тако није волио ни Радована). А сад није на мени да ја доносим неке пресуде о његовом моралу и родољубљу.Не слажем се, сви једнако знали шта се спрема, друго је што то нису сви прихаватали, а да су знали, знали су. Није тада владао медијски мрак и није тачно да је било тих што ти кажеш да нису знали било много, на срећу било их је мало, али су нас много коштали. Основно је питање за шта су се они опредјелили априла 92. за Алију, Лазовића и Богићевића, чување стана који има је додјелио комунизам или бијег преко границе или за Радована. Било је много опсија за избор. "отишао као Југословен", кад је грмило, а сада се враћа да на рачун српства клепи коју кинту. Пусти то. Ако је био Југословен, што није отворио још један фронт Југословена, кад их је било много.
Извњавам се што на овој теми полемишемо о овом.
(29-07-2018, 12:49 PM)Романија Пише: Хм, значи ако се Стаљин повампири ми треба да васкрснемо и Хитлера?Ми данас славимо комунисте, и тога треба да се ријешимо, а не да славимо и комунисте и фашисте или само једно од та два.
Поента је у томе што никад историја неће дати коначан суд о томе, увијек ће бити подјељена мишљења, као и у вези Карађорђа и Милоша, стварања Југославије итд.
Ја у клин ти у плочу, а у исту ударамо.
Твоја је тврдња да комунисти могу судити фашистима у овом случају Недићу.
тиме им дајеш легитимитет и важност као наводним борцима против фашизма.
При томе негдје не наводиш да су они уствари борци против демократије, зло за демократију.
"Треба да се ријешимо". Како? Тако што ћемо наредних хиљаду година анализирати њихове пресуде и на крају рећи: "па видиш да су они имали и добрих дјела, осудили су Недића.
Ја тврдим да они никоме не могу судити