Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто је страдао Обреновац
#1

http://www.pogledi.rs/zasto-je-stradao-obrenovac/
Одговори
#2

Aлал вера на тексту,који треба да буде опомена и за друге градове да их не задеси судбина Обреновца,али знајући наше луде главе,бојим се да ће опет доћи до страдања док не "пукне" брана у главама наших људи.
Одговори
#3

По мени, главну одговорност имају ови после 5.октобра...Ово се ипак донекле може толерисати власти СФРЈ, али нормалној држави у 21. вијеку, ово не смије да се догађа. Погледајте нпр. Токио који има набољу заштиту од поплава, подземне тунеле који се пуне и никако вода не може доћи до града. Ово ми наравно никад нећемо имати, али морале су се бар уредити мање ријеке..
[Слика: 10374912_526757584113326_7747028768229978028_n.jpg]
Одговори
#4

Гледајући та инфаструктуре у Токио.....посећаме на подземље у Цариграду

4:58
https://www.youtube.com/watch?v=6TYCDjeEAD8
Одговори
#5

Одличан текст Милославе, дотакао си срж проблема.
Комунисти... Од њихове "ослободилачке" руке не само да су страдали Срби по разно-разним јаругама и вртачама, Сремском фронту и "откупу", него страдају и дан данас. Јер, ово што називамо политичком елитом, властодршцима, само је преобучени комуњара. А зна се, ти су уништили све што им је дошло под руку и сваки свој промашај обзнањивали као чудо комунистичког напредка.
Е да, добро си приметио ону силну грају око Шапца која је послужила СНС-у за дупли удар, а народ попут сома се ухватио на бућку.
Да не дужим, рекао си све што је требало.
Одговори
#6

..i sta sad opet nikom nista?Blush
Одговори
#7

(26-05-2014, 08:35 PM)Јеремија Пише:  Одличан текст Милославе, дотакао си срж проблема.
Комунисти... Од њихове "ослободилачке" руке не само да су страдали Срби по разно-разним јаругама и вртачама, Сремском фронту и "откупу", него страдају и дан данас. Јер, ово што називамо политичком елитом, властодршцима, само је преобучени комуњара. А зна се, ти су уништили све што им је дошло под руку и сваки свој промашај обзнањивали као чудо комунистичког напредка.
Е да, добро си приметио ону силну грају око Шапца која је послужила СНС-у за дупли удар, а народ попут сома се ухватио на бућку.
Да не дужим, рекао си све што је требало.
Захваљујем!
Одговори
#8

Богами, "Србија данас" је већ сајт врло респектабилне читаности.
http://www.srbijadanas.net/
Поједини чланци достижу 40.000 прегледа. Честитамо Милосаву јер је успео да једно реално виђење узрока наших несрећа наметне широј јавности.
...
Апропо (што би се рекло), ено Радош Бајић се осушио, нема га ки сламка. Изела га мука. Изгледа да му се бизнис са "Равном Гором" искундачио, након убитачних критика, које су стигле бујично са ове стране.
...
Тако можемо доћи до контрадикторног закључка да је борба за истину ефикаснија путем интернета него штампаном речју; без обзира што је књига - књига. Гледано на дужи рок, књига је непролазна вредност, а ово што куцкамо овако је, без обзира на труд и утрошено време, као паучина или прашина.
Заједничко за обе варијанте је што су у нашим случајевима мање или више неисплативе, или у најбољој варијанти на нечему што се шармерски зове "позитивна нула".
Од оваквих написа неће се нико леба најести.
...
Зашто помињем несретне паре? Па ево, ко пише колумне (ТВ и сл. не узимам у обзир) у "Политици" или тако негде, има 50.000 по уратку (инсајдерско извешће од пре пар година), што му дође 10 дин по "карактеру". На НСПМ "профији" имају 20.000 хиљада, а ситна боранија жељна истицања свог мишљења, ништа сем части да унуцима прича како је објавило на НСПМ.
(НАП: Један, што му је објавило пар написа на НСПМ, понудио да ме препоручи Ђ. Вукадиновићу, те ћу и ја бити удостојен објављивања, јер је исти са Ђолетом "Вуном" "`ваки" /скупа правилили НОПО/. Ја се захвалио, уз образложење да је НСПМ Ђолетов, па ако је заинтересован, отворен сам за договор. Евога га, мој "проводаџија" се жали да га Ђоле, д`извинете, одјебо. Одбио му урадке са образложењем да му "атачмент" није исправан а "блогове не чита из принципа" /те неће да користи древну ЦП технику/).
Код другосрбијанских медија не знам, сем да почетници и ситне рибе могу зарадити 5-6 `иљада по уратку.
Па опет питање, а какве то све везе има?
Па има што уз сав труд добијмо битке, али губимо рат.
Покушајте да зберете све људе који као колумнисти или тако нешто, заступају доследно СРПСКИ СТАВ? Небојша Малић прави месечни преглед интернет виђења из патриотског дискурса. Обично је у питању петнаест, понекад двадесетак написа, вредних неке пажње. Па чак и ту добар део, некад и половину, чине аутори који су под "меком" контролом режима.
Ко год је вичан перу, гледаће да уновчи своју вичност. Неки ће сачувати обол салонске опозиције. Као Лазански на пример. А верује ли неко да би могао Лазански тако - без обзира што зна да буде и врло непијатан за режимски естабилишмент - да му је прекло четничко?
Отуда, "Видовдан" и "е-новине" су оствариле до недавно немогућу мисију да буду два вола/коња/мазге/сирота детета у функцији вуче режимског карусела* (* карусел (франц.). 1. Витешка игра на коњима у којој такмичар показује своју вештину јахања и гађања алке; место где се врше такве витешке игре-утакмице на коњима; окретаљка, вртешка, ринглшпил са дрвеним коњима. 2. техн вертикални токарски строј (за токарење великих предмета). 3. Аутоматски дијапројектор с кружним спремником (шаржером) за дијапозитиве.)
Па опет, какве везе има?
Па има зато што је поред свега што се могло прочитати на интернету, позиција Вучића јача, уместо да украси неку бандеру, али још горе, искрени омладински патриотизам је превеслан на страну југоносталгије.
...
Мртви људи плутају смрадном водом. Мртви људи су под наслагама муља. Али, нема доказа.
Ораница је спрана са хиљада хектара. Ситни Геџа је остављен да преживи сто година самоће. Остала је Мртва Земља.
На пијацама забрањена продаја поврћа из лешевима окужених подручја.
Хуље на истим пијацама продају сапун.
Руски спасиоци отишли без поздрава.
Србија то не може да преживи.
...
Озбиљно се, као никада до сада, поставља питање: Вреди ли?
Не, не ради се отоме да ли ћу ја одустати. Нећу. Али, питање на које н`умем да одговорим, одакле више црпимо тај робовски потенцијал? Шта после (и) ових поплава, треба неком објашњавати? Ал, не, јок!, Деца као овце право пред вука. Још се хвале: "Тако смо васпитани!"
__________________
Део недоршеног чланка у вероватној измени. Што објављујем овако сирово, резултат је беса, или фрустрације, ако сте фенси.
Одговори
#9

Да, да... факат је да се оно што се ради против овог напаћеног народа финансира народним/државним парама (''невладине'' организације које плаћа влада), или пак неким странским мутним парама (Сорош фонд нпр), а ми што исправљамо криве Дрине сналазимо се како знамо и умемо.
Одговори
#10

Цитат:Ко је могао да га спаси?
Могла је једна једина инжењеријска бригада, која је до „демократских промена“ 2000. године била стационирана управо у обреновачкој касарни. Србија је имала 15 таквих бригада, са по четири батаљона, као и на десетине самосталних инжењеријских батаљона и чета. Њихови ровокопачи могли су у кратком року да ископају канале дубине два метра, а багери да изграде бедеме, што би вратило реке у корита, или их усмерило где треба.

Међутим, уништење војске Србије после 5. октобра пратило је и расформирање свих инжењеријских бригада. Од око 80, за целу земљу су остављена само четири инжењеријска батаљона, а и они без адекватне опреме, која је распродата. Добијени новац није уложен у стварање и оспособљавање невојних јединица које би могле да се носе са елементарним непогодама. Уз то, укинута је и Цивилна заштита, као и Територијална одбрана, док су владајуће партије разгранале бирократски апарат до невиђених граница, оснивајући чак и Агенцију за поморске несреће.
На МЦМ форуму имамо двојицу врло активних чланова који су били припадници ове јединице (официри).
Обојица су мишљења да ништа што имамо на располагању није могло да заустави ову количину воде, а у неким интервјуима сам видео да се и старији хидролози слажу са тиме.

Што се тиче инж. бригада у ЈНА, само је ова била активна, остале су биле резервне, са мање технике и само једним активним делом.
У Обреновцу је био само један војни багер, БГХ-1000.
Ровокопача је било, и кориштени су у тандему са дозерима током поплаве 1986, тако што су правили ров и бедем висине метар, приликом контролисаног плављења. Овогодишња поплава је била атипична и бујична, те насип висине метар тешко да би могао да буде од неке користи.

Нарушавање способности бригаде је почело још раних 90-их, а у следећим деценијама је настављено.

Ако вас занима још нешто о формацији бригаде, питајте, пренећу питања и одговоре.
Одговори
#11

Занима ме конкретно да ли је ондашња бригада могла да спречи ово?
Написао сам да би могла на основу изјава Мирослава Лазанског.
Одговори
#12

Написао сам да није могла. Ни осамдесетих кад су биле мање поплаве а бригада у пуном саставу у Обреновцу нису успели да спрече поплаве. Да су ове године ангажовани раније јасно је да би било и мање жртава и штете.
Одговори
#13

Написао сам да није могла. Ни осамдесетих кад су биле мање поплаве а бригада у пуном саставу у Обреновцу нису успели да спрече поплаве. Да су ове године ангажовани раније јасно је да би било и мање жртава и штете.

Овде се пресумља да сте онда били толико светски образовани у поплавским текнике, да сте знали онда као данас да то процените.....

Мени занима колико људи су на истим положајима онда и данас........или су непотистично замењених!
Одговори
#14

(29-05-2014, 06:56 AM)ватхра Пише:  Написао сам да није могла. Ни осамдесетих кад су биле мање поплаве а бригада у пуном саставу у Обреновцу нису успели да спрече поплаве. Да су ове године ангажовани раније јасно је да би било и мање жртава и штете.
Јел имате негде на сајту анализу наступа Мирослава Лазанског?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним