Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Макар једна улица у Београду да добије име по припадницима ЈВуО!
#1

Ако макар једна улица у Београду добије име по неком припаднику ЈВуО, српско друштво ће се додатно растеретити идеолошког једноумља.

Београд, 16.08.2013

[Слика: 5875_4_draza-mihailovic.jpg]

Донесеном скупштинском одлуком изједначена су и проглашена за антифашистичка оба покрета (партизански и равногорски) учесника рата 1941-45. Тиме су стечени правни услови да се и припадницима Југословенске Војске у Отаџбини додели име једној београдској улици. Српски либерални савет је небројено пута у протеклих неколико година узалудно подносио захтев да једна улица у Београду добије име по равногорском покрету односно Југословенској Војсци у Отаџбини.

Сматрамо да овај захтев није из чисто идеолошких побуда него да се на тај исправља велика историјска и морална неправда према покрету и многобројним припадницима ЈВуО који су током рата и у времену послератне комунистичке репресије положили своје животе за српско друштво и Отаџбину. Доделом имена једној београдској улици данашње српско друштво, растерећено вишедеценијског идеолошког једноумља, добија прилику да се достојно одужи хиљадама српских страдалника.

Српски либерални савет

ген. секретар А. Недић

Извор: http://www.dverisrpske.com/sr-CS/vesti/2...a-jvuo.php
Одговори
#2

Пошто је улица ђенерала Драже немогућа због судског поступка ја мислим да би најпожељнија била улица Драгутина Валтера. Прво се ради о команданту Београда. Друго - реч је о жртви фашистичког терора. Треће - један је од твораца Упута за четничко ратовање.
Шта мисле други?
Одговори
#3

Кад смо код Валтера, ја сам за потпуковника Жарка Тодоровића Валтера.
Али и он је, као и Дража, ''ратни злочинац''.
Сигурно и Драгутин Валтер, јер су у ствари све прогласили народним непријатељима ратним злочинцима, живе и мртве, логораше Маутхаузена и Дахауа...
Одговори
#4

Ево пуно предлога са страница Погледа:

ГЕСТАПО ПРОТИВ „ВАЛТЕРА“
У Београду је јануара 1942. Гестапо ухватио велику групу припадника Равногорског покрета. Тада је ухапшено 14 официра и једна жена, Олга Вучковић, која је стрељана на Бањици. Капетан Ненад Митровић је стрељан на Јајинцима, а остали су одведени у заробљеничке логоре у Немачкој. То су:
- Пуковник Бранислав Пантић,
- пуковник Јован Тришић,
- потпуковник Радивоје Лучић,
- капетан Бративоје Урошевић,
- капетан Стојан Станислав,
- резервни поручник Саша Николајевић,
- пуковник Света Крајиновић,
- потпуковник Паљић,
- потпуковник Душан Манојловић,
- генерал Милутин Стефановић,
- капетан Лазар Дабетић и
- поручник Душан Дутина.
Једна од највећих немачких акција у Београду била је против потпуковника Жарка Тодоровића „Валтера“. Подаци о томе чувају се у Архиви Града Београда под ознаком БДС досије Г – 116 („Валтер“). Тодоровићу је користио још два имена: Желимир Крстић и Бане. Поред њега, у овој великој операцији изведеној 17. марта 1943, „пали“ су и следећи илегалци:
- поручник Константин Хаџи Илић (стрељан 7. јуна 1943),
- Владета Бошковић (стрељан 7. јуна 1943),
- наредник Пантелија Максић (одведен у Маутхаузен),
- Радомир Ћурић из Сарајевске улице број 24 (одведен у Маутхаузен),
- Гојко Чебо, књижар у Пашићевој 24 (стрељан 7. јуна 1943),
- капетан Момчило Мирковић (стрељан 17. августа 1943),
- капетан Никола Павковић (одведен у Маутхаузен),
- потпоручник Емил Живојиновић из Тршћанске број 3 (судбина непозната),
- поручник Љубан Кордић (судбина непозната),
- Дарко Ћирковић, који је ухапшен тек средином 1944. (одведен у Маутхаузен),
- Сава Грујић (одведен у заробљенички логор Стриј),
- ваздухопловни капетан Богдан Ивановић (одведен у Маутхаузен),
- инжењер Павле Алексић (одведен на рад у Немачку 1944),
- Анђелко Божиновић (судбина непозната),
- мајор Павле Бабац (одведен у заробљенички логор Стриј) и
- др Петар (презиме нечитко).

ХАПШЕЊА РАВНОГОРАЦА У ЗАГРЕБУ
Сем ове групе ухапшене у Београду, у вези „групе Валтер“ ухапшено је осам равногорских илегалаца и у Загребу. Они су радили у илегалној Команди северних покрајина, којој је потпуковник Жарко Тодоровић такође био на челу.
У Загребу су ухашени:
- Паул Халаванка из Сушака, трговац (одведен у Маутхаузен),
- Драгутин Матијашевић, чиновник (одведен у Маутхаузен),
- Кајка Томић, професор (одведен у Маутхаузен, а 25. новембра 1943. премештен у Аушвиц),
- Теодор Саломон из Загреба, студент технике (одведен у Маутхаузен),
- Станко Танчић, доктор права (одведен у Маутхаузен),
- Злата Дежелић, професорка (одведена у Маутхаузен, а 25. новембра 1943. премештена у Аушвиц),
- Тихомир Кречић, студент технике (одведен у Маутхаузен).
Нешто раније, 28. децембра 1942, у Београду је ухапшена и „Радио група 506″, везана за „Групу Валтер“. Тада су у руке Гестапоа пали следећи илегалци:
- инжењер Драгомир Томашевић из улице Војводе Протића 18\1 (стрељан 19. априла 1943),
- радио техничар Тихомир Јакшић из Драже Павловића број 28 (стрељан 19. априла 1943),
- Јелена Грубјешић из Драже Павловића број 13, вереница Тихомира Јакшића (она је пуштена 8. маја 1943),
- инжењер Лука Шпартаљ, директор и власник фабрике у улици Војводе Мишића. Он је био финансијер Равногорског покрета. Убијен је у Гестапоу пролећа 1943. године.
- Бранимир Хрга. Он је пристао да ради за Гестапо. После је одведен у Немачку.
- Богољуб Зечевић, рођен 1914. у Ивањици (стрељан),
- Спасоје Ђорђевић, рођен 1910. у Гучи. Он је стрељан два дана пре ове рације, јер је ухапшен раније.

http://www.pogledi.rs/povratak-otpisanih...legalcima/
Одговори
#5

Мора тактично. Први припадник ЈВуО који би требало да добије улицу у Београду мора да погине искључиво од Немаца. Отупеће се невладини и медијски зуби. Предлажите,браћо. Можда мајор Алекдандар Ж. Мишић ?
Одговори
#6

Мој предлог је да се улица зове ,, Улица Југословенске Војске у Отаџбини,,.Да се мало тактизира.Па касније тражити још назива по борцима..И да се народ навикне на ЈВуО,уместо четници.Може ли и предлог за улице у другим градовима и местима?
Одговори
#7

По мени не треба ниједна улица да се зове по неком четнику у БГ, тј. боље ниједна него једна.
Одговори
#8

(26-10-2014, 12:58 PM)Романија1 Пише:  По мени не треба ниједна улица да се зове по неком четнику у БГ, тј. боље ниједна него једна.

Земљак, ко је рекао да би била само једна улица по неком четнику у Београду ? Ракија
Одговори
#9

Слажем се Романијо, шта треба више тактизирати, коме тактизирирати. Боље ниједна, него једна. Кога се се стидити, убица, комуњара, усташа.. кога више. Кога још обавезују те "судске пресуде", из пријеки судоова 1944,45, 46..... Ако већ предлажете имена, онда дајте опште позната, четнички звучна имена, немојте да кад пролазник са просјечним знањем прође улицом, мисли да иде улицом неког учитеља или недај боже партзанског хероја. Уз највише могуће поштовање имана која сте навели и њихове жртве, мислим да неће изазвати никакав ефекат.
Одговори
#10

(26-10-2014, 01:49 PM)luka.luke Пише:  Слажем се Романијо, шта треба више тактизирати, коме тактизирирати. Боље ниједна, него једна. Кога се се стидити, убица, комуњара, усташа.. кога више. Кога још обавезују те "судске пресуде", из пријеки судоова 1944,45, 46..... Ако већ предлажете имена, онда дајте опште позната, четнички звучна имена, немојте да кад пролазник са просјечним знањем прође улицом, мисли да иде улицом неког учитеља или недај боже партзанског хероја. Уз највише могуће поштовање имана која сте навели и њихове жртве, мислим да неће изазвати никакав ефекат.

Не стидиш се никога него само присетиш комунистичке, Слобине ( читај:југоносталгичарске) и евроатлантске пропагадне машинерије.
Шта мислите како Београђани виде четнике ? Стрпен, спашен.Хармоника
Одговори
#11

(26-10-2014, 01:54 PM)Борко Радовић Пише:  
(26-10-2014, 01:49 PM)luka.luke Пише:  Слажем се Романијо, шта треба више тактизирати, коме тактизирирати. Боље ниједна, него једна. Кога се се стидити, убица, комуњара, усташа.. кога више. Кога још обавезују те "судске пресуде", из пријеки судоова 1944,45, 46..... Ако већ предлажете имена, онда дајте опште позната, четнички звучна имена, немојте да кад пролазник са просјечним знањем прође улицом, мисли да иде улицом неког учитеља или недај боже партзанског хероја. Уз највише могуће поштовање имана која сте навели и њихове жртве, мислим да неће изазвати никакав ефекат.

Не стидиш се никога него само присетиш комунистичке, Слобине ( читај:југоносталгичарске) и евроатлантске пропагадне машинерије.
Шта мислите како Београђани виде четнике ? Стрпен, спашен.Хармоника

бојим се превеликог стрпљења, да све не буде касно и оде у заборав
Одговори
#12

Нема леба, ево добише Коча и Пеко...
Одговори
#13

Не само у Београду. И не само у Србији. Даће Бог.
Одговори
#14

Поштовани господине Николај или ко год да је обрисао пређашње постове,мало ми се напунила она ствар брисања постова и толерисања једног дебила који наочиглед свих намерно демонтира форум и трола до бесконачности. Ја ваш форум више користити нећу јер сам погрешио па сам од себе некако скапирао да је ово форум где не може комуњара нека да те вређа и да те зајебава док му је ћеф. Отишла је и гомила других одавде па ћу и ја. Хвала свима који су били коректни. Свако добро.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним