Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора
#1

Праћење рада на серији на старом форуму:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=18854
Одговори
#2

По трејлеру серија "Равна Гора" обећава али чињенице нису пријатне главни уредник Филмског и
серијског програма је Иван Карл ( знамо какве серије он пушта на РТС); главни и одговорни
уредник Ненад Љ. Стефановић; програмски директор Драгољуб Мићуновић ( Демократска странка Драгана Ђиласа ), директор Александар Тијанић. Прича се да ће Тијанића заменити
Веран Матић!
Одговори
#3


Да ставимо и овде најаву за серију...

Биће то солидно... Smile
Одговори
#4

Чим је Дража са брадом у априлу и мају 1941. јасно је колико је серија историјски тачна...
Одговори
#5

Видех само једну слику-Четници у новим униформама-ал не само новим ,него новим новцатим ко да су изашли из "Вартекса"(ако та радња још постоји)
Одговори
#6

„Равна Гора“ - од Мокре Горе до Белог двора

Након више од годину дана снимања, у Београду на локалитету Дворски краљевски комплекс, снимањем сцена уласка Немаца у Бели двор у априлу 1941. године, пала је последња клапа великог продукцијског захвата Радио-телевизије Србије и „Контраст студија“ - „Равна Гора“ аутора Радоша Бајића.

У Београду је после више од годину дана завршено снимање серије Равна Гора. На локалитету Дворски краљевски комплекс, снимањем сцена уласка Немаца у Бели двор у априлу 1941. године, пала је последња клапа великог продукцијског захвата Радио телевизије Србије и „Контраст студија“.
Рад на првом циклусу „Драмске трилогије 1941-1945“, серије под називом Равна Гора, аутора Радоша Бајића, који из новог угла третира драматично историјско раздобље Другог светског рата у Србији, почео је још крајем 2009. године.
Након опсежних припрема и израде сценарија снимање је започето 24. јула 2012. године на Мокрој Гори.
Од тада до данас изванредна екипа од преко 100 филмских радника и 220 врхунских глумаца снимала је на пределима планина Гледић, Рудник, Космај, Маљен и Тара, као и на локацијама у Малом Зворнику, Љубовији, Бањи Ковиљачи, Страгарима, Љубичевцу, Грбицама, Крагујевцу, Панчеву, Вршцу, Делиблатском песку, Обреновцу и на ширем подручју града Београда.
Осим Небојше Глоговца, који у серији игра пуковника Драгољуба Михаиловића и Драгана Бјелогрлића који тумачи лик Јосипа Броза Тита, главне и велике улоге у овој својеврсној филмској епопеји играју: Мирко Бабић, Рале Миленковић, Олга Одановић, Јелена Мила, Марко Баћовић, Радко Полич, Лазар Ристовски, Петре Арсовски, Љиљана Стјепановић, Милорад Мандић, Ненад Јездић, Ненад Окановић, Недељко Бајић, Бане Томашевић, Љубиша Ристовић, Игор Ђорђевић, Милош Ђорђевић, Милош Тимотијевић, Феђа Стојановић, Бода Нинковић, Нела Михаиловић, Небојша Кундачина, Душан Премовић, Бранко Јеренић, Ирфан Менсур, Александар Срећковић и други, као и велика екипа младих и изузетно талентованих глумаца међу којима су Милош Биковић, Стојан Ђорђевић, Никола Ранђеловић, Александар Филимоновић, Нина Мрђа, Маша Лазаревић, Милена Јакшић, Хелена Петровић и многи други.
Поред Радоша Бајића који потписује сценарио и режију пројекта, директор фотографије је Предраг Јочић, аутор сценографије је Драган Мићановић, главни монтажер Стеван Марић, костимограф Весна Теодосић, маскер Душица Вуксановић, тон Дарко Глишић, музички уредник Сања Илић.
Директор серије је Недељко Бајић, а извршни продуцент Јелена Бајић-Јочић. Домаћин пројекта је град Крагујевац. Материјал за серију Равна Гора је сниман филмским поступком са камером "Arri Alexa".

„Рад на пројекту 'Равна гора' за мене је био велики професионални изазов. Трудили смо се да у веома тешким економским околностима, са скромним и недовољним буџетом остваримо најбољи играни програм, који ће наши гледаоци моћи да виде почев од 10. новембра ове године, за када је на нашој националној телевизије планирана телевизијска премијера прве епизоде. Захваљујем се свима који су нам несебично помогли да одговорно, професионално и најбоље што умемо остваримо наш задатак. Онима који су нас игнорисали и остали равнодушни - не замерам. У даљем раду на пројекту време ће показати када ће нам се придружити“, каже аутор Радош Бајић.
Према плановима РТС-а и „Koнтраст студија“, наставак рада на пројекту „Драмска трилогија 1941-1945“ планиран је за наредну 2014. годину.

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story...D0%B0.html
Одговори
#7

[Слика: Ravna-Gora%20(5).jpg]

Цитат:Draža je bio obrazovan, ozbiljan, profesionalni vojnik koji je voleo svoju otadžbinu i branio je na mnogim frontovima, od Solunskog fronta, do Drugog svetskog rata - priča Nebojša Glogovac o svom junaku.

- Bio je čovek koji je gajio ideju jugoslovenstva. Čovek koji se vojnicima obraćao sa "vi". Gospodin vojnik, a ne ostrašćena životinja koja ide okolo i šalje ljude u klanje.

http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147...ugim-ocima
Одговори
#8

21.10.2013 07:39
Бајић: Очекујем да серија пробуди национални понос

КРАГУЈЕВАЦ - Прва епизода драмске трилогије "Равна Гора" Радоша Бајића синоћ је претпремијерно приказана у биоскопу "Синеплекс" у Крагујевцу, у присуству редитеља и глумаца који учествују у првој епизоди.

У средишту догађаја прве епизода која носи назив "Напад" су судбоносни тренуци непосредно пред агресију Немачке на Краљевину Југославију и бомбардовање Београда, 6. априла 1941. године.
"Равна Гора је први циклус једне свеобухватне драмске трилогије која би требало да покрије комплетно историјско време Другог светског рата у Србији", истакао је у изјави Тањугу редитељ Радош Бајић.

Објашњавајући да се серија зове Равна Гора јер обележава појаву патриотских слободарских покрета који нису хтели да признају окупацију и кренули у неки облик организованог отпора, Бајић истиче да серија, није документарно-фељтонистичка која има амбиција да исправља криву Дрину или полемише са историјским фактима.
"Ово је једна уметничка игра у чијем је средишту српски народ који трпи последице трагичних историјских догађаја који су располутили ткиво српског народа, због чега смо имали најстрашнији братоубилачки рат, који је Србе довео у замену теза и улога када је у питању окупатор", истиче редитељ.

Наглашавајући да су пре четири године постављени велики стандарди за припрему серије, од којих је први да се не изневери истина, Бајић каже да је други стандард испричати причу о трагици једног времена, које је дуго било забрањено и због којег су људи трунули по затворима, пропадале породице...

Бајић додаје да је веома усхићен при помисли да ће у историјском смислу остати негде забележен као човек који је дао свој допринос, како каже, скидању катаракте са очију српског народа.
"Оно што заправо желим и чему се надам, а рекао бих чак и да сам уверен да ће Равна Гора вратити у средиште пажње три моралне категорије у српском народу - осећање националне припадности, а рекао бих националног поноса да смо савременици једног народа који има снажну историју коју не треба да затиремо да бисмо се допали европским партнерима", каже Бајић.

Нада се да ће серија разбудити и подсетити данашње нараштаје да је српски народ слободарски, да је кроз векове, као ни један народ у европској историји дао огромне жртве за сопствену слобуду, али и да ће пробудити заборављену реч - патриотазам, те да се нада, како је рекао, да душу нећемо продати ђаволу.

Бајић је навео да је држава према том пројекту имала ""игнорантски однос"".

Он је навео да појединци из власти који ""лагодно троше новац пореских обвезника, а при том су обавезни да мисле о духовном статусу српскога народа, нису мрднули прстом да се заинтересују да виде какав је ово пројекат".

Према његовом мишљењу, "они не схватају где је тежиште ствари, и да би милионе уместо по спортским клубовима, требало да троше на одржавање духовног бића српског народа"".

Претпремијери су присуствовали владика шумадијски Јован и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић који је казао да је град финансирао серију зато што је она значајна по српски народ.
"Ово је нешто што српски народ треба да види, доживеће отрежење то је потпуно извесно и зато смо сматрали да у то треба улагати. Ми треба да будемо поносни на то шта ће се десити после серије", рекао је Стевановић.

Емитовање серије почиње 10. новембра на првом програму Радио телевизије Србије која је заједно за продукцијом "Цонтраст".

Фото/Видео Тањуг
http://www.tanjug.rs/novosti/103181/baji...-ponos.htm
Одговори
#9

Како изгледа? Да ли је неко гледао? Мене занима како ће четнике приказати.Можда ми нећемо бити сасвим задовољни,али бар нећемо бити негативци.За почетак је добро,али борба за истину се наставља!!!
Одговори
#10

Нема четника, завршава се 6. априла.
Капетан на граници је идиот, пијан, певаљке око њега, одузет... Војник му јавља да иду Немци, он га отера у три лепе, каже да неће напасти Немци, нема рата...
Дођу Немци и све побију.
Краљ идиот, они на двору такође.
Један радник је приказан као интелектуалац, племенит, хуман... спашава штиглића сломљених крила. Почињу да падају бомбе на БГ, сви трче у склониште, а он да узме штиглића, кога чува у некој кутији. Не обазире се на повике: ''Зар да погинеш због птице''. Силази у склониште, миран, не плаши се. Вади из торбе књигу црвених корица, за коју се јасно види да је комунистичка, тј. да је он комуниста. То су завршне сцене.
Одговори
#11

(22-10-2013, 11:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нема четника, завршава се 6. априла.
Капетан на граници је идиот, пијан, певаљке око њега, одузет... Војник му јавља да иду Немци, он га отера у три лепе, каже да неће напасти Немци, нема рата...
Дођу Немци и све побију.
Краљ идиот, они на двору такође.
Један радник је приказан као интелектуалац, племенит, хуман... спашава штиглића сломљених крила. Почињу да падају бомбе на БГ, сви трче у склониште, а он да узме штиглића, кога чува у некој кутији. Не обазире се на повике: ''Зар да погинеш због птице''. Силази у склониште, миран, не плаши се. Вади из торбе књигу црвених корица, за коју се јасно види да је комунистичка, тј. да је он комуниста. То су завршне сцене.

Кез

Јел имао панталоне, или неки детаљ у дугиним бојама...

Какво смеће, могу да замислим...

Кез
Одговори
#12

Знам да нема четника у овом делу. Мислио сам на остале делове.Значи опет вуку у лево.
Одговори
#13

(23-10-2013, 10:27 PM)Петар Пише:  Знам да нема четника у овом делу. Мислио сам на остале делове.Значи опет вуку у лево.
А где би леви него у лево...Smile
Одговори
#14

Пошто је умро Тијанић, чини ми се да од наставка серије неће бити ништа, једино ако нов директор не постане Жика Шареница. Креза
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним