Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

РАТНЕ ОЗНАКЕ СРБА 1991 - 1995

Дошло ми под руку пар књига, кога интересује нека се јави на пп.

За чланове форума, форумашки попуст!

[Слика: ratne-oznake-srba.jpg]

Цитат:Књига обрађује тематику амблема српских јединица из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата и прва је таква књига у Српској, рекао је Срни аутор књиге, дипломирани теолог Предраг Цупаћ.

Рецензенти - ратни начелник Главног штаба Војске Републике Српске генерал-пуковник Манојло Миловановић и предсједник Српског друштва за хералдику Драгомир М. Ацовић.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Цитат:“То је прва књига, која је бар мени дошла у руке, а у којој се не јадикује, не прича о ратним тешкоћама, не хвали се, нема жала ни за чим, нити самохвалисања”, истакао је Миловановић.

Он је нагласио да су у књизи презентоване разнолике ратне ознаке, груписане у више група – прва која се заснива на српској традицији, затим група са законом прописаним ознакама, а остале групе су производ надахнућа људи који су стварали те ознаке.

“Аутору књиге не треба одавати признање што је то урадио, него треба одати захвалност што се тога сјетио, јер ипак је он млад човјек, који је током рата био дијете, и сјетио се да прикупи један сегмент из борбе српског народа”, навео је Миловановић.

Цитат:Шкорић: Одбрана од пропаганде!
Мико Шкорић, потпредседник Скупштине БОРС-а, пуковник у пензији и ратни командант Крњинске, Друге теслићке и Друге оклопне бригаде ВРС, каже да су ознаке наших јединица биле новост, јер се то није радило у ЈНА.
- Осим симболике, тиме смо јачали припадност, заједништво и мотив војника. Поједине ознаке су настале спонтано, а неке организовано, па би било пожељно да се скупе и објасне. Добро је што се млади интересују за ратна догађања, јер морамо да истргнемо нашу одбрамбену и ослободилачку борбу из канџи пропаганде против Срба и ВРС - каже Шкорић.

Цитат:Милашин: БОРС помаже Цупаћу
Тихомир Милашин, портпарол Борачке организације РС, објашњава да прикупљање ознака има велики значај, јер се тиме стичу услови да се први пут на једном месту изложе и објаве ратне ознаке и амблеми Војске РС и МУП-а РС.
- Спојили смо Цупаћа са многим ратним командантима, а у последњих месец дана проследили смо му тридесетак ознака. И ми желимо да се оне објаве 12. маја 2012. године, када ВРС слави 20. рођендан. То ће бити допринос тековинама Одбрамбено отаџбинског рата и остати за успомену будућим генерацијама - каже Милашин.

Цитат:- Упознао сам и генерале, Новицу Симића, који је део мојих ознака искористио за своју књигу, Манојла Миловановића, Славка Лисицу, Милана Гверу, Живомира Нинковића, Бошка Келечевића... Они ме подржавају и помажу да проширим мрежу контаката. Ипак, до већине ознака долазим сам. Скоро сам од једног Хрвата из Задра извукао 10 ознака, а међу њима и једну Гишкине Српске гарде, а од пуковника Амиџића добио сам знак Првог крајишког корпуса. На њему су двоглави орао, крст и два укрштена мача у којима је круг који симболише Сунце, а у њему пут живота или коридор - наводи Предраг.

Велику подршку има од бивших српских бораца и ратника, Борачке организације РС, МУП-а РС и Трећег пешадијског пука РС Оружаних снага БиХ, задуженог за неговање традиције ВРС.

- Борци и ратни инвалиди су 200 одсто уз мене и то ме држи! Трећи пешадијски пук у бањалучкој касарни „Козара" чува ратне заставе бригада ВРС и помогао је да се у часопису „Војска" први пут објави 75 ознака. Ово подржава и Пантелија Ћургуз, председник БОРС-а, па сам на сталној вези с локалним борачким организацијама, а велику помоћ имам од полиције РС - истиче Предраг, додајући да је помоћ обећало и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

Лично мени изузетно драга:

[Слика: rs-120c_000.jpg]

Колико год волио име Република Српска, нисмо смијели да се одрекнемо Босне и Херцеговине!

Пошто је проглашена Република Српска, неки момци су затамњивали ово БиХ у ознаци:

[Слика: rs-175_000.jpg]

Одговори

(01-07-2014, 12:57 AM)херцеговац Пише:  Лично мени изузетно драга:

[b]Колико год волио име Република Српска, нисмо смијели да се одрекнемо Босне и Херцеговине!

Брука и срамота. Сам себе прогласити странцом у својој земљи! Нема луђег народа од Срба.
Одговори

Ево неких ознака из тог тоба.

Неколико са почетка рата у Б.иХ.

[Слика: image.jpg]
upload an image
[Слика: 12112226_1046224515390584_2931883678592328752_n.jpg]
free upload
image hosting free

Српска Гарда:
[Слика: thumb_40.gif]

17.лака пешадијска бригада Кључ (Јајце, Купрес, Дувно, Бихаћ,Сански Мост)

Грци-добровољци:
image url

Српска Војска Крајине;
Крст или орден (медаља) црвеног крста:

imag
Горска Гарда из Славоније:
[Слика: pakrac.jpg]
click image upload
и амблем 15. (личког) корпуса
imagen
са међедом Баја
image hosting
Одговори

(01-07-2014, 01:57 AM)мунгос Пише:  
(01-07-2014, 12:57 AM)херцеговац Пише:  Лично мени изузетно драга:

[b]Колико год волио име Република Српска, нисмо смијели да се одрекнемо Босне и Херцеговине!

Брука и срамота. Сам себе прогласити странцом у својој земљи! Нема луђег народа од Срба.

Значи требали смо да се зовемо Југословенска војска?
Одговори

(30-11-2015, 03:56 PM)Романија Пише:  Значи требали смо да се зовемо Југословенска војска?

То исто ко да си река "требали смо се звати нигеријска војска". Не, не, то је јако просто. Српска војска Републике Српске Босне и (Српске) Херцеговине.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Јесте Босна и јеста Херцеговина српска, али то се није тако звало, већ спојено БиХ, а то је аустроугарска и брозова творевина. Данашња БиХ није српска, нити муслиманска. То треба хитно ријешити и раздвојити. Прије 150 година много су присније биле Херцеговина и Цг тј. Херцеговци су матицу сматрали Црну Гору, као данас Српска Србију.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним