18-01-2017, 10:18 PM
Kada ste već spomenuli da se malo zna o životu vojvode Petra Bojovića u Kraljevini Jugoslaviji,osim toga da je bio prisutan ili je učestvovao na skoro svim vojni svečanostima koja su se dešavala u prediodu od kada je penzionisan pa do reaktivacije,običnom građaninu zaista nije poznato šta se još dešavalo,pored nekoliko slika(uglavnom uslikanih 1930. i 1932.) ja nisam uspeo da pronađem više od toga.Na primer,dok sam radio na svom video o vojnim paradama vojske KJ,nisam uspeo da pronađem slike vojvode na paradi iz 1931. iz 1933.,a da ne pominjem za ostale,sve do 1938.Mogu da predpostavim da vojvoda nije mogao da dođe na neke parade jer je hodao uz pomoć štapa(od kada je vojvoda Bojović počeo da koristi štap ? ),ovo je moja lična predpostavka.Isto tako,ja nisam uspeo da pronađem ni jednu vovjodinu sliku od vojne parade iz 1932. do 1940. godine,kada je uslikan u šetnji u beloj uniformi sa crnim pantalonama,koja se i nalazi u katalogu koji se davao ljudima na otvaranju izložbe o vojvodinim odlikovanjima,jedino nisam siguran za jednu sliku vojvode Bojovića u mundiru,vidi se da u desnoj ruci drži štap,da nosi mundir,i da ne nosi čizme i pantalone na brič,već obične vojne pantalone bez briča i u cipelama je,samo za tu sliku nisma siguran koje je godine snimljena.Još jedna stvar,na jednom saju Jugoslovenska Kinoteka,postoji video iz 1928. godine,to su bile velike vojne manifestacije,gde bi po pravilo trebalo da dođu i komandanti armija koje su oslobodile tu državu koja slavi 10 godina od oslobođenja,ja u video,nisam uspeo da vidim ili da prepoznam ni vojvodu Petra Bojovića,ni vojvodu Stepu Stepanovića(moguće da je Stepa bio bolestan pa nije došao,ali to ne znači da sma u pravu),isto tako,nisam uspeo da nađem video ili slike sa manifestacija iz 1924. kada se navršavalo 10 godina od Cerske i Kolubarske bitke(Stepa tad nije došao jer je bio bolestan,a za Bojovića nisam našao ni jendu informaciju o tome).Sledeće,svi znamo da je vovjoda 1934. predovio pogrebnu povorku za blaženopočivšeg kralja Aleksandra I,na YouTube-u postoji video o sahrani kralja Aleksandra I,traje preko 10min i vide se Britanska,Francuska i Grčka vosjak (normalno i naša) kako marsira ulicama,vidi se i pogrebna povorka,ali ja nigde nisam uspeo da prepoznam vojvodu Bojovića.
Evo link od sajta Jugoslovenska kinoteka,bolje da vam dam lik od samog sajta nego samo do tog videa.Malo idete dole i vidite "Proslava proboja Solunskog fronta 1928" i pogledate video,mnogo je zanimljiv,a možda neko uspe da uoči vojvodu Bojovića,ako ga ima na snimku,a i pored ovog,ima još mnogo dobrih i zanimljivih videa o KJ:
http://www.kinoteka.org.rs/di/efg/Http/E...ndex01.htm
A za video o sahrani,samo na YT ukucate ili sahrana kralja Aleksandra ili fureral of king Alexander of Yugoslavia,tako nešto,i iskočiće,video traje preko 10 min,možda neko uspe da uoči vojvodu na povorci.
Funeralmislim da se tako piše sahrana na engleskom,uvek zamenim a i e,pa ne znam da li sam pravilno napisao.U svakom slučaju,YouTube će i ispraviti greške.
Evo link od sajta Jugoslovenska kinoteka,bolje da vam dam lik od samog sajta nego samo do tog videa.Malo idete dole i vidite "Proslava proboja Solunskog fronta 1928" i pogledate video,mnogo je zanimljiv,a možda neko uspe da uoči vojvodu Bojovića,ako ga ima na snimku,a i pored ovog,ima još mnogo dobrih i zanimljivih videa o KJ:
http://www.kinoteka.org.rs/di/efg/Http/E...ndex01.htm
A za video o sahrani,samo na YT ukucate ili sahrana kralja Aleksandra ili fureral of king Alexander of Yugoslavia,tako nešto,i iskočiće,video traje preko 10 min,možda neko uspe da uoči vojvodu na povorci.
Funeralmislim da se tako piše sahrana na engleskom,uvek zamenim a i e,pa ne znam da li sam pravilno napisao.U svakom slučaju,YouTube će i ispraviti greške.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић