Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 3.86 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Обележавање и попис тајних гробница почиње у септембру 2009.
#1

Тема са овим насловом отворена је на старом форуму, 26. јула 2009. године.
Обећање из наслова још није испуњено, па настављамо да пратимо догађаје и на новом форуму.
Одговори
#2

Мислим да тема може да се закључа јер обележавања неће бити. Барем за догледно време.
Одговори
#3

Нека стоји, да подсећа на обећања.
Одговори
#4

Комунисти jедино у Србији стрељали глумце

Државна комисија за тајне гробнице пописала је више од 50.000 жртава и евидентирала 211 локација. Од свих бивших република СФРЈ, само се Србија обрачунавала са уметницима – убијено их је 77


ДРЖАВНА комисија за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944, за три године рада прикупила је податке за више од 50.000 људи настрадалих у послератним чисткама, и евидентирано је 211 локација.

Књига жртава направљена је као модерна база података, доступна грађанима преко сајта Комисије, где они, али и судови, могу свакодневно да користе податке за потребе рехабилитације. За свако лице постоје име и презиме, занимање, националност, пребивалиште, место рођења, време и место страдања. Из регистра се може видети и ко су, према занимању и социјалној структури били настрадали.

- На мети су се нашли средњи предузетнички слој, образованији људи антикомунистички оријентисани, припадници слободних професија у градовима, а у селима кметови, деловође и такозвани кулачки елементи – каже др Срђан Цветковић, бивши секретар Државне комисије за тајне гробнице.

Према броју настрадалих предњаче: домаћице (2.892), занатлије (2.567), жандарми (1.897), чиновници (1.008), трговци-кафеџије (857), официри (815) и радници (805). Ту су и ученици и студенти (416), учитељи, професори и инжењери (345), сеоски кметови/председници општина и начелници (264), свештеници (151), индустријалци и предузетници (159), адвокати и судије (118), лекари и апотекари (105), глумци и уметници (77), и новинари (72).

САТИСФАКЦИЈА ЗА НЕВИНЕИ БАЗА података и изложба су друштвено потребне и корисне у процесу „транзиције свести“, односно суочавања са прошлошћу. То је и својеврсна сатисфакција невиним жртвама и помоћ потомцима да коначно сазнају нешто о најближима, и да на неки начин јавно проговоре о болу који су деценијама скривали и од сопствене деце – каже је Цветковић.

- Наравно, највише је земљорадника, преко 8.923, и то махом имућнијих домаћина – констатује Цветковић, и додаје да је специфичност Србије у односу на остале бивше југословенске републике то што је стрељано много уметника. Међу њима има сликара, музичара, а посебно глумаца, а то није био случај ни у Хрватској, ни у Словенији. Зна се да су одмах по ослобођењу Београда, у новембру 1944, стрељани глумци Александар Цветковић, Јован Танић и Љуба Васиљевић, као и да су хапшени и, залагањем Митре Митровић (прва супруга Милована Ђиласа, кљижевница и министар просвете у првој послератној српској влади), спасени Олга Спиридоновић, Жанка Стокић (касније је осудио Суд части) и многи други.

И у Нишу су глумци извођени пред стрељачки вод. Међу њима Светозар Цветковић и Миодраг Ковачевић, уз још пет чланова тамошњег позоришта. Многи припадници уметничке групе чика Душка Илића на Чукарици, која је током окупације играла представе у оквиру Црвеног крста (скојевци их означили као равногорске), ухапшени су. Четворица су стрељана, без суђења, на Кошутњаку, почетком новембра 1944. Стрељан је вођа дружине Душан Илић, Антоније Милановић, глумац-аматер и хоровођа Цркве Светог Ђорђа на Чукарици, Бошко Савковић, матурант са свега 17 година, и Радослав Павловић, студент Ликовне академије и глумац којем је отац настрадао на Сајмишту. Милан Срдоч је помилован у задњи час и послат на Сремски фронт, где је био лакше рањен.

Заједно са Историјским музејом Србије, Цветковић је покренуо пројекат мултимедијалне изложбе „У име народа!“, која би требало да буде постављена до краја године.


ИМАЛИ СУ СРЕЋЕ

ЗА београдског глумца Лазара Јовановића (Лепи Лаза) објављено је у „Политици“ да је стрељан, међутим грешка бирократије и Озне оставила га је у животу. Позоришни редитељ Јосип Кулунџић имао је такође среће – осуђен је на само три године принудног рада због ангажмана у Уметничком позоришту и културне сарадње с Недићевим режимом.


Извор: ЦКС
Одговори
#5

У терору, од октобра 1944. до маја 1951. године, у целој држави

(Југославији), према изјави Александра Ранковића у Савезној скупштини,

ухапшено је 3.777.776 лица, од којих је сваки трећи био непунолетан. По

његовој шест месеци касније датој изјави од укупног броја ухапшених било је 49% невино (= 1.851.110, од тога 617.037 деце). Истовремено, у Србији је, по неким проценама, јер ни приближно тачних података нема, побијено више десетина хиљада људи. Само у Београду од октобра до децембра 1944. године убијено је, такође према (непоузданим) проценама, између 2.000 (Meklejn) и 7.000 људи (Trešnjić). Ликвидација непожељних и “народних непријатеља” спроведена је широм Србије. Готово да нема значајнијег града у централној Србији где нису извршена масовна стрељања без икаквог суђења. Известан број грађана извођен је пред „народни суд“ на неком тргу или већој кафани. Међу многобројним судовима био је и „суд части“, чији је основни задатак био да суди зa преступе против српске националне части. Судије су, наравно, били комунисти. Слични судови нису постојали у другим деловима Jугославије.

Ђорђе Ивковић: ЈУГОНОСТАЛГИЧАРСКИ АМОК

http://www.srpskikulturniklub.com/jugono...arski-amok
Одговори
#6

СНП НАШИ ће 19. септембра 2013. године држати помен жртвама и поставити спомен обележје жртвама

http://facebookreportermonitor.wordpress...%82%D0%B8/
Одговори
#7

Постављено спомен обележје Жртвама комунизма у Аранђеловцу

19. септембар 2013.


Српски народни покрет НАШИ обавештава јавност да је, упркос противљењу СПС-а и СУБНОР-а, у Аранђеловцу данас постављено спомен обележје Жртвама комунизма како би обележили једно од највећих стратишта у овом крају, где је од стране комуниста убијено више од 3.000 невиних, међу којима и митрополит црногорско-приморски Јоаникије, кога је СПЦ у међувремену канонизовала у свеца.

Спомен обележје је постављено данас, деветнаестог септембра 2013. године, на дан када су партизанске јединице ушле у Аранђеловац, где су без икакве пресуде побили преко три хиљаде грађана, а део грађана је одведен у логоре које су организовале партизанске јединице.

На спомен обележју је исписано „Жртвама комунистичког терора у Аранђеловцу 1941-1945″, а постављено је од стране активиста СНП НАШИ, окупљених грађана и свештенства које је одржало помен жртвама.

У Аранђеловцу, у самом граду, постоји више масовних гробница, а спомен обележје Жртвама комунизма је постављено испред Спомен костурнице из Првог светског рата у Аранђеловцу у чијој се близини налази једна од већих масовних гробница жртава комунистичког терора.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА СНП НАШИ

Кратка веза: http://nasisrbija.org/?p=11956
Одговори
#8

Naručivao streljanja, pa postao predsednik Srbije
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/410692/...nik-Srbije
Одговори
#9

И усташе и балисти убијали по Србији
После 70 година и даље се расветљавају тајне масовних егзекуција, од јесени 1944. до ослобођења 1945. Војници НДХ, који су с нацистима опседали Стаљинград, и муслимани и Албанци из СС Ханџар дивизије променили униформе у партизанске

ПИШЕ: Борис Субашић
http://www.pogledi.rs/i-ustase-i-balisti...po-srbiji/
Одговори
#10

Откопавања масовних гробница комуниста у Србији се неће десити док се са власти не разјуре деца комунизма. То свима мора бити јасно.
Одговори
#11

Допунио сам списак жртава комуниста у Крагујевачком округу, сада има 1.150 имена:
http://www.pogledi.rs/spisak-zrtava-komu...027-1-137/
Има још имена на сајту државне комисије, али потребно је много времена да се свако провери (много греше).
Одговори
#12

Колико Жртве стоје испод Споменик?

Колико је далеко споменик од пута?

Јели има неке дирекције према споменик?

јели је споменик организовао овштина или приватних људе?
Одговори
#13

Ма има само неки симболичан споменик. Испод њега нема жртава. Општина је то радила, али општина је добро са Субнором... Далеко смо од откопавања масовних гробница, чак и од комплетног списка жртава.
Одговори
#14

http://goliotok.uimenaroda.net/
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним