Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Убиство мајора Теренса Атертона

Делује као заробљеник.
Одговори

Мај. Атертон као да показује да су му руке биле везане.
Одговори

У извештају ваздухопловног мајора Миливоја Мишовића, официра за везу при америчкој 15. ваздухопловној групи, од 19. децембра 1943. године пише, између осталог, да се у Барију код комуниста налази "извесни Јоко Борота, одговоран за убиство енглеског новинара Теренса Атертона".

Никола Станковић, Југословенска војска ван Отаџбине 1941-1948, Прометеј Нови Сад, 2022, стр. 166-167.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Koji je izvor?

Funkcija, ozv pri 15 aaf, je prilično čudna.
Одговори

АЈ, 103-163-585, 3-4

Био је официр за везу Одељка Врховне команде у Каиру код те америчке групе.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

А где је био тај Мишовић у тренутку убиства?
Одговори

Nije to grupa, već 15 Army Air Force, sastavljena od 21 bombarderake i 7 lovačkih grupa.
Naš prevod bi bio 15 vazduhoplovna armija.

Bila je u Fođi, a ne u Kairu.

Ne razumem šta bi oficir za vezu kraljevske vojske tražio kod njih. Kod njih nisu bile transportne jedinice za snabdevanje gerilaca.

Jedino što je mogao da radi je da prenosi ciljeve koje treba bombardovati, ali nisam znao da su dotle stigli u saradnji.
Одговори

Тако је преведено у књизи. Нисам рекао да су они били у Каиру, него Одељак Врховне команде, који је формиран у октобру те године, био је највиши оперативни орган југословенских снага ван земље. Вероватно је зато имао официра за везу са том јединицом.

Одговори

Осим тога 4 југословенска Либератора су се борила у саставу ове јединице, па не знам шта је толико чудно у постојању официра за везу са њом.

Одговори

Да, Мишовић је био у Америци, на обуци. Има га на оном снимку кад Рузвелт предаје авионе Југословенском ратном ваздухопловству. Тада је, после предаје, он упућен за официра за везу. Ускоро су укинули наше ознаке, ставили њихове... Мишовић се вратио у Америку, где је трагично окончао живот.
Били су једна од најугледнијих фамилија у Крагујевцу. Све су им узели после рата.
Одговори

Ватра, кад смо већ код ове теме, занима ме имаш ли неких сазнања из документације савезника о случају убиства мајора Атертона?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(30-10-2024, 10:29 PM)Перун Пише:  Ватра, кад смо већ код ове теме, занима ме имаш ли неких сазнања из документације савезника о случају убиства мајора Атертона?

Немам савезничке документе који говоре о томе.

У фонду Земаљска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, постоји само кратка нота да се покуша утврдити где је наредник Дакић, пошто је он последњи виђен са Атертоном.

Дикин у "Бојовној планини" наводи да је Хадсон видео Дакића са Атертоновим двогледом и чизмама код Драже у штабу. У том периоду Британци нису слали војну помоћ тог типа, тако да је британска војна опрема прилично штрчала. У књизи не наводе извор (мислим да кад је писана књига нису били декласификовани ти документи), али се види да је то било у Хадсоновом извештају из јула 1942. године. То би требало потражити.
Одговори

За Атертона, најдетаљнија је истрага коју је спровео капетан Узелац ,према Дражиној наредби. И поднео извештај (који имам).
Иначе Атертон је био предратни Дражин пријатељ и сарадник, као новинар, и обавештајац, у Београду.
Наравно, нема говора да су га убили четници.
Комунисти су га заробили и држали у затвору у Фочи. Побегао је и кренула је потера. Детаљи нису познати.
Аћин у својој књизи цитира Енглезе који тврде да су га убили комунисти.
Одговори

(01-11-2024, 01:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  За Атертона, најдетаљнија је истрага коју је спровео капетан Узелац ,према Дражиној наредби. И поднео извештај (који имам).
Иначе Атертон је био предратни Дражин пријатељ и сарадник, као новинар, и обавештајац, у Београду.
Наравно, нема говора да су га убили четници.
Комунисти су га заробили и држали у затвору у Фочи. Побегао је и кренула је потера. Детаљи нису познати.
Аћин у својој књизи цитира Енглезе који тврде да су га убили комунисти.
[Слика: Screenshot-2024-08-09-12-44-42-014-com-miui-gallery.jpg]

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним