Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 1 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Svedocenje jednog partizana.

Ovog dedu sam juce snimio. Ucestvovao je u sprovodjenju Dragutina Keserovica, Milosa Glisica i Radomira Cvetica u Uzice. Koga zanima partizanska prica moze da pogleda sva tri dela.

Одговори

Следећи пут га питај да ти исприча како су његови другови ослобађали Ужице кога су држали ,, народни непријатељи ". Је ли била тешка борба против њих, јесу ли били гори од Љотићеваца?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Па, што ниси издвојио тај део где прича о спровођењу четничких официра? Нисмо , баш, толико докони да слушамо сате трактата о свему и свачему.
Одговори

Зато што је комуниста.

Ништа посебно. Водио је Глишића да врши нужду, Кесеру је куповао трешње и гледао је док муче Цветића.Smile

Овај деда, као и добар део људи из нашег краја, након доласка партизана били су у тзв. Сеоској милицији. То је био један од начина да се спасу Сремског фронта. После се водило да су били у партизанима а главни задатак им је био да јуре четнике који су се скривали по крају. Већина њих није ни видела никакву борбу. Додуше, овај, ако не лаже, имао је већи реон.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Није то само у вашем крају. Наслушао сам се ових прича милион пута. И снимао и брисао.
Где је тачно део где прича о мучењу Цветића?
Одговори

(01-04-2017, 08:34 PM)Бенито Пише:  Није то само у вашем крају. Насликао сам се ових прича милион пута. И снимао и брисао.

28:00 је о четницима. Почни да гледаш од 26:00, за време говора краља Петра Дража био у Колашину.Smile

Одговори

Ovde ima isto jedan zanimljiv deo, gde govori o bezanju sa streljanja kad su ga Nemci uhvatili i dejstvu ruskih kacusa u borbi za vrh Oraovica na Ovcaru u klisuri.

Одговори

(01-04-2017, 09:19 PM)Перун Пише:  
(01-04-2017, 08:34 PM)Бенито Пише:  Није то само у вашем крају. Насликао сам се ових прича милион пута. И снимао и брисао.

28:00 је о четницима. Почни да гледаш од 26:00, за време говора краља Петра Дража био у Колашину.Smile

А што ли изгубих ових неколико минута да слушам лагарије овог чичишта?! Али, од А до Ш, ништа није истина што је рекао.
Перуне, ако знаш овога што је правио овај разговор, кажи му да се мане историје, јер како је кренуо, " неће се он од тога леба најести."
Одговори

Ма нека ради шта хоће.

Одговори

Бранкова ратна тактика

У нападу на Бања Луку, јануара 1944. , с јединицама 4. крајишке дивизије учествовао је и Бранко Ћопић (29). Партизанске јединице продрле су у центар града , али су морали да се повуку због изненадног наиласка немачких тенкова.

На повратку из борбе, Бранко је причао своје утиске:
-Наступам ја са 6. крајишком НОУ бригадом. Указа се и учитељска школа. Моја школа ! И баш када сам намеравао да, после толико година поново прекорачим праг своје школе, указаше се немачки тенкови !

-Аха ! Шта ће сад бити ? - упаде неко од пажљивих слушалаца.

-Богме, другови, ја тада брзо пребацим иницијативу из руку у ноге, па загребах уз један узан сокак - заврши Бранко у свом стилу, праћен гласним смехом свих присутних ( стр.17)

извор: "Политикин Забавник" ( 11.6. 2010. ).
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним