Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Следећи пут га питај да ти исприча како су његови другови ослобађали Ужице кога су држали ,, народни непријатељи ". Је ли била тешка борба против њих, јесу ли били гори од Љотићеваца?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,064
Па, што ниси издвојио тај део где прича о спровођењу четничких официра? Нисмо , баш, толико докони да слушамо сате трактата о свему и свачему.
Углед:
459
Зато што је комуниста.
Ништа посебно. Водио је Глишића да врши нужду, Кесеру је куповао трешње и гледао је док муче Цветића.
Овај деда, као и добар део људи из нашег краја, након доласка партизана били су у тзв. Сеоској милицији. То је био један од начина да се спасу Сремског фронта. После се водило да су били у партизанима а главни задатак им је био да јуре четнике који су се скривали по крају. Већина њих није ни видела никакву борбу. Додуше, овај, ако не лаже, имао је већи реон.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,527
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,064
Није то само у вашем крају. Наслушао сам се ових прича милион пута. И снимао и брисао.
Где је тачно део где прича о мучењу Цветића?
(Последња измена: 01-04-2017, 09:46 PM од
Бенито.)
Углед:
459
(01-04-2017, 08:34 PM)Бенито Пише: Није то само у вашем крају. Насликао сам се ових прича милион пута. И снимао и брисао.
Где је тачно део где прича о мучењу Цветића?
28:00 је о четницима. Почни да гледаш од 26:00, за време говора краља Петра Дража био у Колашину.
Углед:
459
Ма нека ради шта хоће.
Поруке: 3,876
Теме: 103
Придружен: May 2017
Бранкова ратна тактика
У нападу на Бања Луку, јануара 1944. , с јединицама 4. крајишке дивизије учествовао је и Бранко Ћопић (29). Партизанске јединице продрле су у центар града , али су морали да се повуку због изненадног наиласка немачких тенкова.
На повратку из борбе, Бранко је причао своје утиске:
-Наступам ја са 6. крајишком НОУ бригадом. Указа се и учитељска школа. Моја школа ! И баш када сам намеравао да, после толико година поново прекорачим праг своје школе, указаше се немачки тенкови !
-Аха ! Шта ће сад бити ? - упаде неко од пажљивих слушалаца.
-Богме, другови, ја тада брзо пребацим иницијативу из руку у ноге, па загребах уз један узан сокак - заврши Бранко у свом стилу, праћен гласним смехом свих присутних ( стр.17)
извор: "Политикин Забавник" ( 11.6. 2010. ).