Поруке: 1,259
Теме: 22
Придружен: Jul 2013
Углед:
47
Видим из ове ТВ емисије, да се окрећете ка филму и књижевности. Такође из историјских тема ми се чини да сте заокружили најбитније делове историје ЈВУО, јер сад већ крећете са непотребним темама (искрцавање брита на Балкан, исл.).
Значи ли то да ће те мало "дићи руке" од историје у будућности?
Све вас то потпуно схватам, јер нема наде да ће неко у блиској будућности уводити у школе праву историју, или је популарисати на ТВ (рецимо).
Ипак, да вас подсетим. Има још пуно историјских тема које дохватају нас Србе, а које чаме у мраку. Мислим да би ваш рад на историји (рецимо) Обреновића, Карађорђевића, Српству био јако користан. Или, историји између два рата.
У сваком случају, два историјска "метка која сте опалили":
- О ЈВУО
- О вуку караџићу
Имају огроман значај за Српство и од вас је и то довољно и предовољно!
Знао сам оне који су на много мањи притисак одустајали.
Поштовање вам од мене.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Углед:
1,870
Хвала!
Засад имам у плану неколико књига из историје. Једна је у штампи (Краљевина ЈУ у 2. св. рату, на енглеском и француском), друга је у припреми за штампу (Разговори са равногорцима 3. том), трећа чека неке детаље, за четврту никако да одем до архива да нађем још нешто...
Да, две се сада преводе на енглески. Надам се да ће ти преводи успети, то је јако битно.
Радим и на неколико филмова, ипак има телевизија које ће их приказати.
Видћемо.
Поруке: 837
Теме: 6
Углед:
148
Ако могу да се усудим да сугеришем Самарџићу неке нове смерове истраживања, ја бих предложио две ствари.
Једно је то да води истрагу по питању односа Совјета и Стаљина према Дражи и Титу, некако сам убеђен да би ту било нешто занимљиво. Да ли су биле проучаване руске архиве?
Друго је то да се може написати књига о свим југословенским националистичким организацијама у периоду између два светска рата. Комунисти су раширили пропаганду да су монархистичке власти потписом Рапаловог уговора напустили интересе Словена и Хрвата у италијанској територији, док реалност је сасвим другачија, југословенске власти су их тада подржавале, и барем многи Словени су тада били наклоњени југодловенским монархистичким властима. То демантује и усташку пропаганду, да су тадашње власти нарушивале хрватски народ.
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
Одлична емисија.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!