Поруке: 496
Теме: 40
Придружен: Jul 2013
Углед:
98
Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Поруке: 496
Теме: 40
Придружен: Jul 2013
Углед:
98
Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Усташка пјесма о Лијевча Пољу - Иван Чаљкушић:
...Ej na tisuću deveta stotina četrdeset i peta godina na početku od travnja mjeseca i Svih svetih znamenitog sveca eej vojsku kupi Draža đenerale od Srbije države propale pusta nada srbijanskog rata krvopija ljuti od Hrvata ej kad svoju vojsku sakupio vojvodama svojim govorio čujte gedže srpske moje vođe zaštitnici srpske slobode osvetnici boja sa Kosova širitelji carstva Dušanova sada treba u osvete ići ej do Trsta grada prići Hrvatsku pod nas okrenuti ni spomena od nje ne će biti podavit ću Latine i Turke svu Hrvatsku uzeti u ruke Englezi su nama poznati kao ratni dar će nam ju dati pa onda neka vide Englezi kako tuku srpski mitraljezi pa dozivlje Pavla Đurišića i vojvodu Petra Bačevića poslušajte moje srpske vojvode u ime kralja i srpske slobode na boju se oba proslaviše kada žene i djecu pobiše i Turčinu odsjekoše glavu ej podigoše staru srpsku slavu. Sve do rijeke Bosne ćete stići tu ćete se na oružje dići i u njeni spomen udariti tu svršetak Hrvatske će biti kad oboje razumiše priču u šumi gustoj svakoj ptici viču još dozivlje popa Perišića krvopiju kao i Đujića čuj vladiko sine svetog Save širitelju stare srpske slave Bog je Srbin to odavno znadeš ti njegovu poruku imadeš uništiti sve što srpsko nije parola je sada k'o i prije podaviti Latine i Turke svu Hrvatsku uzeti u ruke moli Boga da se boj dobije za slobodu Velike Srbije pop zaziva Boga Gospodina pod mantijom kama sakrivena kama oštra kao zmija ljuta ogreznula po tisuću puta u pravednoj krvi od Hrvata pa se pop za tu kamu hvata ej kamu pop više sebe diže mjesto križa na kamu priseže sveti Savo naša srpska slavo ne bi li nam kakvu pomoć dao da hrvatsko uništimo pleme i neka im ne ostane sjeme pa se starac na noge podiže de četnici priđite mi bliže da podarim blagoslov vam sveti blagoslov vam sada mnogo vrijedi mjesto vina krvcu ćete piti krv hrvatska vino će vam biti. Eej nikakav obzir ne imajte sve poklati je li razumjete nasta puka u nebesa vika tih trideset tisuća četnika kliču kralju i bradatom Draži svaki od njih krvi piti traži kad se pobro uputiše oni već se deru cijela šuma gori kad bi netko gled'o izdaleka sam bi sebi možda tiho rek'o Bože mili kuda prođe ovo sve će biti carstvo Dušanovo to gledala Hrvatica vila pa se vila podiže na krila leti vila do Papuka planine i zavika s one visine kako viknu zemlja se potresa mislio bi ore se nebesa. Zove vila pobratima svoga Metikoša sina hrvatskoga ej on spava brinuo se nije eno barjak četnički se vije i trideset tisuća četnika bit će pobro jada prevelika skupljaj vojsku kako god znadeš dokle još vremena imadeš a ja odoh Luburića naći da im može u susret izići pa se vila do Gradiške vinu u slavonsku pušta se ravninu Jasenovcu dolazila biše ej vjeruj brate tako povijest piše pa zaori iza svega glasa sva se trava poljim' zatalasa oj viteže Luburiću Vjeko je li znadeš je li ti tko rek'o silna vojska četnika Draže smrt Hrvatskoj bezuvjetno traže pripremi se pobratime mili da se možeš oduprijeti sili digni svoje hrabre obranaše koji no se četnika ne plaše a ja ću ti u pomoći biti pa ćeš Dražu lako pobijediti a sad idem do Zagreba Anti jer i njemu želim vijesti dati što njegovi vitezovi čine u obrani svoje domovine pa se vila u oblake vine čuvaj mi se dragi pobratime. Kad Luburić vilu razumio nemilice na noge skočio pa brzoglas on je prihvatio i kroz njega 'vako govorio generala hoću Metikoša je li tamo il' je negdje poš'o sve časnike na okup sazvati potrebite upute im dati neka svatko na svom mjestu stane i nek' čeka dokle bitka plane pa doziva bojnika Vrbana mrkog vuka s velebitskih strana čuj bojniče de pripremi bojne i pregledaj naše puške strojne zovi meni Pavlovića Marka u kojeg je srce od junaka Matijević, Hadžija i Rudo bit će pobro od četnika čudo pripreme se postrojbe vojne podmažu se hrvatske strojne a tenkovi zaškripaše laki vidio je tada vojnik svaki da će biti boja žestokoga nasred Lijevča polja velikoga. Kamioni zazujaše jače netko vikne tovari bacače bacač ljuti što milosti nema ej Đurišiću crno ti se sprema pa da vidiš hrabre domobrane ustašije vojske odabrane pozor pade general naiđe pa sve bojnu za bojnom obiđe svakog momka pogledao pobro pa im stade govoriti dobro djeco moja hrabri obranaši svi bojevi do sad bihu naši nemojte se djeco prepanuti pobjeda će i sad naša biti odani smo gospodaru svijeta za njegova načela presveta za slobodu rodu hrvatskome najvjernijem savezniku svome život nam je u rukama tvojim zato smrti ja se i ne bojim to su riječi mlada generala Gospodine rek'o ti je hvala kliknu kreni! vila ljuta dušmanina ukloni s puta snažne ruke pritegnuše strojne a pjesme se zaoriše bojne poglavniče naš sokole sivi ne ćemo te ostaviti živi više majka ne će rodit' ptića što je majka Maksa Luburića idu bojne general pred njima jao ti je vama četnicima to gledala s Velebita vila gledala je pa je govorila Bože mili na svemu ti hvala što je tvoja sveta milost dala rodu momu 'vake vitezove na braniku slave pradjedove eno barjak u tri boje vije kojega su ustaše razvile ej grb kockasti na svetinji stoji koji no se dušmana ne boji slobodarsku on nam krunu plete za slobodu Hrvatske nam svete pa se vila diže u oblake iz oblaka pratila junake. Ej kad Lijevču polju dolaziše na četiri se strane podijeliše tu general rasporede daje ej sva'k' znade gdje se tko zastaje Metikošu zauzmi dolinu i propusti gedže u ravninu čuvaj pute do Gradiške grada pa ćeš vidjet' od četnika jada tu Metikoš prvi vatru daje pa ih tuče nikad ne prestaje ej kada se borba otvorila kao da se zemlja prolomila ej strojne štekću a bacači laju a četnici k'o snoplje padaju pa da vidiš topničkoga topa kako brzo grobnice kopa i postavlja tupe haubice ej četnike tuku nemilice kad zapovijed od časnika pade među gedžam' panika nastade ej da vidiš žestokoga boja u proboju kraj sela Razboja bunkeri su izgrađeni ljuti svi su kleti zatvoreni puti. Iz bunkera ovih vatra sijeva a za strojnom ustaša popjeva strojno moja al' si podmazana za četnika i za partizana vriska stoji hrvatskih junaka ej četnici kukala vam majka je li znate kukala vam majka da je ovdje misa od junaka nijedna vas žive vidjet' ne će smrt konačna pred nosom vam kreće ovo je boj junaka vitezova slavnih potomaka praunuci Trpimirovića a sinovi Ante Pavelića duh slobode Ante Starčevića ej britka sablja bana Jelačića. Pa kad glavna zapovijed je stigla raketa se ka nebu podigla crven signal što od borbe biše eej tad muškarci ljuti zacviliše vika stoji šarca neumorna jauk stoji gedže žalosnoga Bože mili što se čudo stvori kad tenkovski dreknuše motori vatra sijeva ispred gusjenica s kupole su zakleta trojica prolijeću četničke kutije pa četnike iza leđa bije ej da ti je stati pa vidjeti to ustaša nemilo ih mlati čujem viku bojnika Vrbana od daleko poznatih strana dušmanin se sudario biše što četnicim' u pomoć hodiše Srbin Srbinu u pomoć pohita a ideal to se i ne pita pa da vidiš Koče Popovića kako žali Pavla Đurišića i njegove bradate četnike da još vidiš nevolje velike eeej kad Vrban udario biše eeej sa zada tako pero piše deset puta protivnik je jači za ustašu to ništa ne znači kada brani hrvatsku slobodu, dom i život hrvatskome rodu boj se bije a pjesma se ori kad hrvatsko srce progovori Za dom spremni! zemlja se potresa a glas leti gore do nebesa ej tu se srpstvo sjediniti htjelo al' ustaša dočeka ih smjelo eej ... pobratime istina je cijela. I on ide u pomoć Vrbanu odoljeti kletom partizanu tuče Vrban rodila ga majka za pogotke čast mu svaka ne ćeš Kočo preko mene proći dokle živiš možeš Titu reći pa se bojnik združi s generalom i stuče ga vjeruj kao šalom pa kakav je otpor stvorio da Koča ne bi dohvatio eej s druge strane Pavlović se čuje četnicima kako dovikuje eej poručite i kralju i Draži da na Drini eej da na Lijevču grobove potraži Hrvatom se nikad ne bi zvao kada bi vam junak uzmakao pa zavika što mu grlo nosi a glas mu se kroz polje pronosi na puške djeco obranaši smrti nitko neka se ne plaši motoristi palite motore i nek' ljuti šarci progovore ej do neba se tutanj prolomio kao da je struju provodio po bojištu se uzdigla prašina od nemilih motorskih mašina bajonete opet svjetlucaju, šarci štekću, četnici padaju.
Ej motorci jurišnike vesele s motora krvav megdan dijele tenkovi njih opkoliše eej četnike redom pritisoše ej vriska stoji hrvatskih momaka a u svakog srce od junaka al' se vriska namjerila biše na vojvodu tako pero piše kad se obruč stiskati počeo a vojvoda potpuno se smeo pa kukavac stade uzmicati i četnike sebi dozivati pa četnici ruke podignuli a oružje u travu bacili kad vojvoda ovo je vidio on se negdje u grmlje sakrio ej kako ne bi utekao ustaša ga brzo pronašao daj počekaj Pavle Đurišiću da te pita vitez Luburiću što trijebiš nedužne narode što silova djevojčice mlade što se ono od Kozare čuje ono Vrban s vojskom podvikuje jer je dobra lova ulovio Perišića da ga Bog ubio a kakav je gromovi ga tukli a meso mu gavrani razvukli crnu bradu do pasa spustio a za pasom noža dotaknuo šubara mu pala na ramena dabogda mu nestalo plemena pa Metikoš njega priupita zašto se je ovamo doskit'o zašto pale gradove i sela i vrše nečovječna djela vidiš pope da te Bog ubio kolike si ljude izgubio kako bre to mene pitat' smete i kako vi to ne razumete amanet to je boja kosovskoga strategija carstva nebeskoga šuti pope ujela te zmija kakva ti je ovo strategija ej dvadest tisuć' četnika je palo a ostalo u ropstvo dopalo evo mi te uhvatismo živa uzalud je tebi dokazivat' sad ćeš biti drugi sveti Sava sada će ti poletjeti glava. Kad četnici popa opaziše nemilim ga okom udariše kolju popa po srpskom receptu možda bi se zgadilo i psetu Dražinu cijelu dinastiju, Đurišića i cijelu Srbiju. Tako brate za četiri dana žestokoga boja i megdana nesta vojske Pavla Đurišića i molitve popa Perišića hrvatska ih vojska dočekala na Lijevču ih polju savladala eej tako se branila država i njezina svakolika prava gdje ste mudri što povijest pišete zašto brate pravo ne pišete ustaštvo se galamom ne guši jer je ono narodu u duši bez njega bi svagdje roblje bili silom brate odgovaraj sili slava borcim' palim za slobodu što su vjerno služili narodu Lijevče polje sjaju naše slave iz tvoje će mlade niknut' trave barjak sveti u tri boje mile kojega su ustaše razvile te pred vojskom poglavnika svoga najvećega sina hrvatskoga slava vama vitezovi roda sa vama nam živjela sloboda jude će se povješati sami izdajica svakoga se srami a dika je hrvatskog vojnika eej biti za dom i za poglavnika.