Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Лепоте Србије

Нема шта Абсолутно Дивне су слике......Чикот

Желим да питам....
Јели Србија има један писац ко се бавио авантуром....ко је ходао уз оваке планине, ко је написао сваких могучних пут према врха....све те планине у том комшилук....
Ко је иденфиковао сва позната природна фомација уз путове....и мало додао неку геолошку забележај
Ко је урадио цртане илустрације тих путове према врха....

У овој држави имамо један Алфреда Вејнрајта
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Wainwright
Го је осликао језерног дистрикта (lake District, lakeland fells), ко су водник и бибља како путовање свим ходаћи и љубитељи планине и природе.

Оваке су му биле илустрације
https://www.google.com/search?q=alfred+w...7#imgdii=_

http://postimg.org/image/rb3bcxajz/full/
Испод траврсна линија...(зип лајн), има нека имање....моја је једина критика је како је људима дозвољено да зиђу куће у оваком лепотом....корићавајући модерне матријала....или матријал што се преклапа са пејжаж....што ублажа како седи међу та лепота....
На пример кров....или бетон...јели се може деловати на мешавине глине за изгледа врло старо....или да кечива бетон да изгледа као пруродни камен.....

Желим исто да питам јели има нека веча језера....где има озбилне једење, риболов, роњење, кајакање у Србији....као Скадарско?

Желим да додам..пут сам дефинисао као траг...ходачких пут...коњски/магарац....итд
Јели су ти путеви идентификовани?
Јели имају њи на мапе?
Јели има специфичне локалне мапе, што се баш концентрише на нека планина?
Одговори

Сада нешто мало другачије... На магистралном путу Ушће - Ивањица, 6 км од манастира Студеница, на обронцима Голије налази се ИСПОСНИЦА СВЕТОГ САВЕ.

Одличан спој духовног, рекреативног и авантуристичког путовања Smile

До Доње испоснице је углавном умерен успон око 1,5 км дужине, иде се шумском стазом.

Црква на Доњој Испосници
[Слика: IMG_1042.jpg]
image upload

Ту је и извор. Вода је квалитетна, хладна и освежавајућа. На извору је направљена чесма Светог Саве.
[Слика: IMG_1048.jpg]
photo hosting

До Горње Испоснице има још око 2,2 км. Овде почиње јачи успон
[Слика: IMG_1051.jpg]
image sharing sites

Имали смо среће да видимо и змију.Ова је била дужине преко метар. Нажалост, нисмо успели да је фотографишемо целу, брзо је побегла. Онима који имају несавладив страх од змија: не брините: ово је смук. Овде их има доста, али су потпуно безопасне.
[Слика: IMG_1040.jpg]
uploading pictures

Поглед на Голију пред долазак на Горњу Испосницу. Пут који се види иде ка Ивањици.
[Слика: IMG_1061.jpg]
free image hosting

Ово је капија Горње Испоснице. Последњих пар стотина метара је јак успон, пут иде уз литицу и морате бити опрезни.
[Слика: IMG_1053.jpg]
gifs upload

Последња деоница пута, пред самом капијом Горње Испоснице
[Слика: IMG_1066.jpg]
gif image hosting

Ово је сликано са капије. Види се звоник десно и црква испосница у стени
[Слика: IMG_1058.jpg]
image sharing sites

Црква Испоснице у стени, са улаза
[Слика: IMG_1089.jpg]
image upload no ads

Овде се види и дрвени мост и капија Светог Саве - за улазак на мост. Она је затворена јер мост није функционалан и не може се безбедно прећи.
[Слика: IMG_1063.jpg]
upload gifs

Овде десно се види и Црква Св. Георгија, поред које пролазимо
[Слика: IMG_1069.jpg]
upload img

Сликано са друге стране
[Слика: IMG_1076.jpg]
how to take a screen shot

Испосница, мост и капија изблиза
[Слика: IMG_1078.jpg]
free upload pictures

Десно се налази капелица. Ту се могу запалити свеће. Унутра је гроб јеромонаха Гаврила који је обновио мост.
[Слика: IMG_1088.jpg]
image hosting 10mb limit

Ево како изгледа унутрашњост капеле
[Слика: IMG_1084.jpg]
host image online

[Слика: IMG_1085.jpg]
image hosting site over 5mb

Постоји и књига утисака, то је ова зелена књига
[Слика: IMG_1086.jpg]
pc screenshot

Све у свему, непоновљиво путешествије.
Одговори

Откуд си туда ишао за Црну Гору? Зар су поправили пут преко Мланче?
Чуди ме да си после Голије уопште помислио да нека планина може бити лепша.Smile Вероватно си је обишао, па на Кокин Брод. Паметно је што си обишао испоснице. То би сваки Србин требао да уради макар једном у животу.
Паметно искоришћен одмор.
Одговори

(27-07-2014, 04:59 PM)Захумље Пише:  Нема шта Абсолутно Дивне су слике......Чикот

Желим да питам....
Јели Србија има један писац ко се бавио авантуром....ко је ходао уз оваке планине, ко је написао сваких могучних пут према врха....све те планине у том комшилук....
Ко је иденфиковао сва позната природна фомација уз путове....и мало додао неку геолошку забележај
Ко је урадио цртане илустрације тих путове према врха....

У овој држави имамо један Алфреда Вејнрајта
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Wainwright
Го је осликао језерног дистрикта (lake District, lakeland fells), ко су водник и бибља како путовање свим ходаћи и љубитељи планине и природе.

Оваке су му биле илустрације
https://www.google.com/search?q=alfred+w...7#imgdii=_

http://postimg.org/image/rb3bcxajz/full/
Испод траврсна линија...(зип лајн), има нека имање....моја је једина критика је како је људима дозвољено да зиђу куће у оваком лепотом....корићавајући модерне матријала....или матријал што се преклапа са пејжаж....што ублажа како седи међу та лепота....
На пример кров....или бетон...јели се може деловати на мешавине глине за изгледа врло старо....или да кечива бетон да изгледа као пруродни камен.....

Желим исто да питам јели има нека веча језера....где има озбилне једење, риболов, роњење, кајакање у Србији....као Скадарско?

Желим да додам..пут сам дефинисао као траг...ходачких пут...коњски/магарац....итд
Јели су ти путеви идентификовани?
Јели имају њи на мапе?
Јели има специфичне локалне мапе, што се баш концентрише на нека планина?

Ми имамо Јована Мемедовића, путописца Smile
Нашао сам, нпр у једном манастиру књигу о Србији. Прелистао сам мало, има о свим регионима,градовима итд. Места која би требало посетити и сл. Додуше, није толико детаљно, али стекао сам утисак да је књига јако корисна. Рецимо, има о Сопотници, лепотама јужне Србије, водопадима.. Наравно, недостаје нам аутор који ће све то лепо и до најситнијих детаља урадити и приредити. Има људи који на интернету постављају чланке о разним местима, са најситнијим детаљима..

У Србији се свуда озбиљно и добро једе, не само на језерима Smile Има код нас лепих и великих језера, али је махом забрањен риболов. Одлична ствар су и рафтнзи, кајак и сл, али то је на рекама. Имамо рафтинг на Дрини.

Ти мањи путеви су обележени на локалним мапама. Проблем је што их на лицу места тешко нађеш јер нису добро означени.
За Дурмитор сам имао детаљну мапу. Он је сав испресецан пешачким и алпинистичким стазама, те мапа користи да останеш на својој рути и да најбоље искористиш време. Тамо су све стазе добро обележене и маркиране, и дурмитор је по томе познат.

Видећу да сутра сликам мапу па да поставим, можда неком буде корисно.

(27-07-2014, 07:06 PM)Бенито Пише:  Откуд си туда ишао за Црну Гору? Зар су поправили пут преко Мланче?
Чуди ме да си после Голије уопште помислио да нека планина може бити лепша.Smile Вероватно си је обишао, па на Кокин Брод. Паметно је што си обишао испоснице. То би сваки Србин требао да уради макар једном у животу.
Паметно искоришћен одмор.

И нисам. Не постављам фотке хронолошки, већ како шта средим.
Ишао сам прво у Босну,преко Романије и Сарајева до Игмана, па у Херцеговину, па се вратио до Вишеграда па опет доле ка Зеленгори и до Требиња. Онда сам обишао целу Боку (од Превлаке до Луштица) па на Дурмитор. Са Дурмитора сам Преко Пљеваља отишао на Камену Гору (о којој сам писао раније, али ћу допунити још неким фоткама). Затим сам обишао Рашку (Сјеница, Нови Пазар па на Голију), и онда преко Краљева и Крагујевца назад ка БГ.
Због Испосница сам ишао на Голију Smile
Био сам на мору5-6 дана, а више сам се верао по старим утврђењима и знаменитим местима него што сам био на плажи Smile

Амбициозан програм, штета што нисам имао више времена. Увек остане нешто што пропустиш да видиш, обиђеш...
Одговори

Јел има неке историјске везе ова испосница са Св. Савом? Јел он био ту?
Јеси био у Андрићграду? Smile
Одговори

МАГЛИЧ, средњовековни град - утврђење, на Ибру, око 25 км јужно од Краљева. Изградио га је почетком 13. века Стефан Првовенчани на идеалном положају, ради заштите Жиче и Студенице. Једна од најбоље сачуваних старих утврђења тога доба,и дан -данас делује импозантно. Познат је и као Јеринин град, мада није најјасније која је веза жене деспота Ђурђа Бранковића са овим утврђењем.

Маглич, са ибарске магистрале
[Слика: IMG_1156.jpg]
image uploader[/align]

Почетак стазе која води ка утврђењу. Сликано са мостића на Ибру
[Слика: IMG_1161.jpg]
image hosting 10mb limit

Мост на Ибру
[Слика: IMG_1264.jpg]
images hosting

Поглед на Ибар и околину, сликано отприлике на пола пута до улаза у утврђење
[Слика: IMG_1165.jpg]
windows 7 screen shot

Ово је улаз
[Слика: IMG_1170.jpg]
image upload no ads

Унутрашњост утврђења, са леве спољње куле, улаз је са супротне стране
[Слика: IMG_1200.jpg]
how to print screen on pc

Ово је са супротне стране
[Слика: IMG_1213.jpg]
image hosting

Поглед са тврђаве
[Слика: IMG_1222.jpg]
picture host

Поглед на Ибар
[Слика: IMG_1185.jpg]
picture hosting

Ибар, сликано са мостића у повратку
[Слика: IMG_1277.jpg]
screengrab

(27-07-2014, 08:25 PM)Романија1 Пише:  Јел има неке историјске везе ова испосница са Св. Савом? Јел он био ту?
Јеси био у Андрићграду? Smile

Да, кажу да је боравио овде као игуман манастира Студенице. Према предању, он је први изградио онај мост.

Легенда каже да се горе молио Богу да спречи борбу за власт његове браће као и за покој души Стефана Немање, тј Светог Симеона.

Био сам у Андрићграду.
Одговори

Шико, само још једно питање: да ли си затекао неког монаха из Студенице у испосници? Или неког из других манастира?
Одговори

(27-07-2014, 10:06 PM)Бенито Пише:  Шико, само још једно питање: да ли си затекао неког монаха из Студенице у испосници? Или неког из других манастира?

У Студеници, пре него што ћу да одем на испосницу, сам добио информацију да је један од монаха горе - јер горња испосница се иначе закључава. Горе нисам никога видео за око сат времена колико сам провео тамо, али било је откључано. Иначе, у одласку потребно је обавезно питати у манастиру да ли је неко горе или да вам дају кључ како се не бисте верали само да бисте видели да је капија закључана.

Ма, питај слободно све што те занима, а ја ћу да одговорим на оно што знам Smile
Одговори

Ок, разумели смо се.
Добро је што си се јавио, то је савет и за остале кад иду тамо. Ту је негде монах био, можда је косио неку врзину или слично ( брао чајеве итд).
У питању је једна од наших највећих светиња. Поготово због онога што се око и у испосницама догађало за време комунизма. Али, овде су тема ЛЕПОТЕ СРБИЈЕ.
Одговори

(27-07-2014, 11:21 PM)Бенито Пише:  Ок, разумели смо се.
Добро је што си се јавио, то је савет и за остале кад иду тамо. Ту је негде монах био, можда је косио неку врзину или слично ( брао чајеве итд).
У питању је једна од наших највећих светиња. Поготово због онога што се око и у испосницама догађало за време комунизма. Али, овде су тема ЛЕПОТЕ СРБИЈЕ.

Могао би да напишеш коју реч о Испосници, ја не знам много више од онога што сам написао.
Шта се ту дешавало у време комунизма?
Одговори

Шико, Захумље је мислио на једрење на језерима, а не на једење...
Иначе, види се да ниси читао ''Тајне Вукове реформе''. Јеринин град је сваки стари град у Србији, а то је последица језуитске пропаганде унете у народно предање, пре свега народне песме. Циљ је да се код народа створи асоцијација да су српски владари били зли - јер је Јерина у ствари проклета Јерина, мучила је народ, итд. - а да су дакле страни добри.
Реч је о деспотици Ирини Бранковић, девојачко кантакузин, из грчке царске породице, која наравно није имала ништа ни са зидањем Смедерева, где је живела, а камо ли осталих градова.
Од језуита потиче и мит о поразу на Косову... Ето колико све то траје!
Одговори

Шико, свашта се дешавало. Али нити је место, а изгледа да није ни време. Уосталом, кад СПЦ буде сматрала да је моменат, она ће о томе проговорити.
Али, читаво то питање је дубоко повезано са једним од највећих проблема који има наша црква. Већим и изворнијим од свих ових којима смо годинама сведоци.
Искључно о овој теми.
Одговори

(28-07-2014, 01:32 AM)Милослав Самарџић Пише:  Шико, Захумље је мислио на једрење на језерима, а не на једење...
Упс.. Кидање
А ја се питам што ме он од свега пита за ждрање. Па помислих, сигурно зна да се у Србији добро и "обилно" клопа Smile

Иначе, види се да ниси читао ''Тајне Вукове реформе''. Јеринин град је сваки стари град у Србији, а то је последица језуитске пропаганде унете у народно предање, пре свега народне песме. Циљ је да се код народа створи асоцијација да су српски владари били зли - јер је Јерина у ствари проклета Јерина, мучила је народ, итд. - а да су дакле страни добри.
Реч је о деспотици Ирини Бранковић, девојачко кантакузин, из грчке царске породице, која наравно није имала ништа ни са зидањем Смедерева, где је живела, а камо ли осталих градова.
Од језуита потиче и мит о поразу на Косову... Ето колико све то траје!
[/quote]

Нисам читао "Тајне Вукове реформе", али знам да скоро сваки стари град, тачније, утврђење, носи њено име, тј "надимак".
За сваки град има нека посебна легенда о њој, на то сам мислио.
И Солотник повезују са њом. Прича је да се бацила са куле у провалију, али не сећам се којим поводом.
Мада нисам знао да су језуити уплетени у те приче..

(28-07-2014, 02:49 AM)Бенито Пише:  Шико, свашта се дешавало. Али нити је место, а изгледа да није ни време. Уосталом, кад СПЦ буде сматрала да је моменат, она ће о томе проговорити.
Али, читаво то питање је дубоко повезано са једним од највећих проблема који има наша црква. Већим и изворнијим од свих ових којима смо годинама сведоци.
Искључно о овој теми.

Ок, напиши бар коју о историји овог места уопште, волео бих да знам више о њему.
Одговори

Нисам планирао да постављам слике из урбаних средина, али с обзиром на стогодишњицу од Великог рата - Специјал Smile

Сарајево, Латински Мост, место на коме је извршен атентат на Франца Фердинанда
[Слика: IMG_9667.jpg]
host image
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним